Linkovi

Džakarta: Petorica terorista mrtva


Policija ispred kafea Starbaksa posle terorističkog napada u Džakarti.
Policija ispred kafea Starbaksa posle terorističkog napada u Džakarti.

Teroristička organizacija Islamska država (ID) preuzela je odgovornost za niz oružanih i bombaških napada izvršenih danas u Džakarti u kojima je ubijeno sedmoro ljudi, uključujući svih pet napadača.

U saopštenju postavljenom na internetu, novinska agencija Aamak, povezana sa Islamskom državom, je prenela da su meta napada u prestižnom naselju u centru Džakarte bili stranci i pripadnici snaga bezbednosti, koji su zaduženi za njihovu zaštitu.

Ranije danas, portparol nacionalne policije Anton Čarlijan rekao je da iza napada verovatno stoji grupa povezana sa Islamskom državom, a da su napadači verovatno pokušavali da kopiraju novembarski napad u Parizu.

Nasilje je počelo sa nizom eksplozija sredinom pre podneva, nedaleko od tržnog centra, luksuznih hotela, ambasada i drugih poslovnih objekata. Prijavljeno je ukupno šest eksplozija.

Intenzivna pucnjava između ekstremista i policije trajala je do kasnog popodneva, kada su vlasti saopštile da je napad okončan. Još dvoje ljudi je ubijeno - jedan kanadski i jedan indonežanski državljanin, saopštila je policija.

Ulica Tamrin, glavni autoput na kome je došlo do napada, sada je ponovo otvoren. Tokom čišćenja tog područja, kako navodi policija, nađena je jedna velika i pet manjih neeksplodiranih bombi. Nije jasno zašto bombe nisu eksplodirale.

Takođe nije jasno zašto je Islamska država odlučila da napadne Džakartu. Indonezijske vlasti su u novembru dobili pretnju od te grupe o mogućem koordiniranom bombaškom napadu u glavnom gradu.

"Oko Božića i Nove godine postojala je opasnost da će ova grupa (ID) prirediti kako to zovu "koncert" u Džakarti, što znači aktivirati eksplozije na nekoliko mesta istovremeno", izjavio je reporter Indonezijskog servisa Glas Amerike, Frans Demon.

Jedan očevidac je rekao za Glas Amerike da se najmanje jedna od eksplozija dogodila blizu policijske stanice, a druga ispred kafića Starbaksa. Taj lanac kafića je kasnije saopštio da je zatvorio sve svoje lokacije u Džakarti iz predostrožnosti.

"Ovo je veoma popularna šoping zona sa restoranima i poslovnim objektima. Oko 50 metara odatli se nalazi kancelarija Ujedinjenih nacija. Ambasada SAD je oko 400 do 500 metara dalje, nedaleko od predsedničke palate. Tako da je ovo stvarno u centru grada”, objašnjava Demon.

Američka ambasada u Džakarti ostaće zatvorena i u petak.

Šef diplomatije SAD Džon Keri oštro je osudio napad.

"Ovaj čin terorizma neće da zastraši države u poslu zaštite svojih građana, stvaranju pravih uslova za obrazovanje, posao i dalju budućnost. Ne postoji ništa što čin terora može da ponudi pored smrti i uništenja. I zato stojimo zajedno, svi mi, ujedinjeni u našim naporima da se eliminišu oni koji su izabrali terorizam", izjavio je američki državni sekretar Džon Keri na konferencije za novinare u Londonu.

XS
SM
MD
LG