Linkovi

Nemačka: Za i protiv migranata


Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer i ministar pravde Heiko Mas saopštili su danas da Nemačka vlada želi da ublaži pravila za deportaciju stranih državljana koji počine krivično delo.

Promene koje treba da odobri Bundestag, predvidjaju da svaka zatvorska kazna za zločine protiv telesnog integriteta druge osobe, što uključuje seksualno uznemiravanje i ozbiljnije oštećenje imovine, biti osnov za deportaciju.

Migrantska kriza u zemljama EU još je više zakomplikovana pošto su organizovane grupe doseljenika tokom novogodišnje noći u Kelnu i drugim gradovima u Nemačkoj napadali, pljačkali i zlostavljali žene. U međuvremenu, od vlasti u Stokholmu očekuje se da odgovore na tvrdnje da je švedska policija prećutala slične napade u Švedskoj.

Dok talasi izbeglica iz severne Afrike, Bliskog Istoka i delova Azije i dalje, u velikom broju, pristižu u Evropu, napadi u Kelnu izazvali su reakcije u zemljama Evropske unije u kojima funkcioneri pokušavaju da ublaže rastući otpor zemalja domaćina da prime migrante.

Hiljade demonstranata izašle su na ulice Lajpciga pozivajući na tolerantnost, u jeku anti-migrantskih protesta koje je organizovala Legida, ogranak desničarske nacionalističke grupe Pagide, patriotskih Evropljana protiv islamizacije Zapada.

Anti-migrantske grupe već dugo protestuju zbog kako navode islamizacije Zapada, a najnoviji izveštaji o napadima doseljenika na žene u Kelnu i drugim nemačkim gradovima idu u prilog njihovim stavovima.

"Muslimanske izbeglice su započele opšti teroristički napad, napad na Nemice, napad na bele i plave žene", kaže liderka Pegide, Tatjana Festerling.

Ksenofobični huligani napali su u nedelju uveče u Kelnu Pakistanace, Sirijce i Afrikance. Međutim mnoge žene su izašle na ulice da izraze negodovanje protiv nasilja.

"Ono što Pegida radi me jako ljuti. Svi znamo da i Pegidu kao i huligane baš briga za ženska prava. Oni dolaze ovde da bi tukli strance. Oni to rade da sebe reklamiraju a ne da štite ženska prava", smatra članica grupe Keln protiv desnice, Emili Mičels.

U međuvremenu, švedski mediji izveštavaju o navodima da tamošnja policija pokušava da zataška činjenicu da su vinovnici većine napada tokom novogodišnjih praznika bili izbeglice. Den Elison, šef policije u Švedskoj je rekao da će biti istražena tačnost navoda.

"Navodi se moraju detaljno ispitati. Ako postoji i malo istine u tim informacijama treba pronaći krivce", poručuje Elison.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da treba da se smanji nekontrolisani priliv izbeglica.

"Moramo da pojačamo borbu kako bismo uklonili razloge zbog kojih ljudi beže iz svojih zemalja. Tada ćemo moći, i to je ono što hoćemo da ostvarimo ove godine, da vidno smanjimo broj izbeglica. To je jasno. Naš je zadatak i da im pomognemo da se uklope u društvo. Svi govore tome koji je najbolji metod integracije? Videli smo posle onih užasnih napada te noći u Kelnu da je za integraciju potrebna otvorenost društva, ali i izbeglice takođe moraju da budu voljne da poštuju naša pravila I vrednosti", poručila je Merkel.

Ali za neke ljude koji su odrasli u okruženju haosa i nasilja, to je možda najteži deo integracije.

XS
SM
MD
LG