Linkovi

Sudbina i moć: američka odiseja Džordža H. W. Buša


Predsednik Džordž W. Buš i potpredsednik Dik Čejni (d) na svečanosti u Pentagonu povodom odlaska sekretar za odbranu Donalda Ramsfelda sa položaja. 15. decembar 2006.
Predsednik Džordž W. Buš i potpredsednik Dik Čejni (d) na svečanosti u Pentagonu povodom odlaska sekretar za odbranu Donalda Ramsfelda sa položaja. 15. decembar 2006.

Nova biografiji 41. američkog predsednika Džordža H.W. Buša, pleni pažnju zbog optužbi da su najbliži saradnici Džordža W. Buša odgovorni za američku invaziju Iraka 2003.

U jeku sve manje podrške koju Džeb Buš uživa kod republikanskih glasača, biografija njegovog oca Džordža Buša starijeg, koja uskoro izlazi iz štampe, privukla je masovnu pažnju. Dobitnik Pulicerove nagrade i pisac te autorizovane biografije, Džon Mičam, kaže da je imao jedinstvenu priliku ne samo da opsežno razgovara sa starijim Bušom, već i sa ostalim članovima porodice, kao i da mu je bio omogućen pristup dnevnicima i zapisima kako bivšeg predsednika tako i njegove supruge Barbare Buš.

Međutim, najveću medijsku pažnju privukli su delovi biografije u kojima stariji Buš kritijuje neke od ključnih ličnosti u administraciji sina Džordža Buša mlađeg. Neki analitičari, pri tom ističu, da to što stariji Buš druge optužuje za odluku o invaziji Iraka - neće pomoći niti odmoći izborne izglede Dežba Buša, koji se sada bori za republikansku predsedničku nominaciju.

U biografiji koja izlazi iz štampe iduće nedelje, 41. predsednik Sjedinjenih Država najoštrije kritikuje Dika Čejnija, potpredsednika u administraciji njegovog sina, kao i tadašnjeg sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda. Po Bušovim rečima, njihova arogancija i tvrdokorni uticaj, učinili su rđavu uslugu njihovom predsedniku.

Odavno se sumnja da se Buš stariji nije slagao sa nekim od poteza njegovog sina. Ali postavlja se pitanje zašto je toliko godina čekao da sa time izađe u javnost. Jedan od razloga je činjenica da je već u poznim godinama, a zatim da postoji hitna potreba popravljanja imidža njegovog drugog sina, kaže analitičar Klaus Lares:

“On je veoma zabrinut zbog onog što se događa u Iraku i na Bliskom Istoku – zbog tog ukupnog haosa i previranja. On naravno zna da svi optužuje njegovog sina da je invazija Iraka 2003. dovela do današnjeg nereda. Džordž Buš stariji želi jasno da predoči da nije samo njegov sin kriv za to.”

Lares smatra da nije pravično pripisivanje najveće odgovornosti Čejniju i Ramsfeldu, jer predsednik snosi odgovornost za svoje odluke.

Ni Čejni ni Ramsfeld nisu nikada priznali da su počinili greške dok su iznosili opravdanje za rat u Iraku. U stvari, pre dva meseca, Čejni je kritikovao aktuelnu administraciju zbog nastojanja da postigne nuklearni sporazum sa Iranom, kako bi bio izbegnut rat.

“Rat, nije jedina alternative, kao što to tvrdi predsednik Obama. To je ludilo,” rekao je Čejni.

Biografska knjiga “Sudbina i moć: američka odiseja Džordža H. W. Buša," pojavljuje se u trenutku kada Bušov mlađi sin Džeb pokušava da poboljša svoje izglede u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke. Klaus Lares sa Univerziteta Severne Karoline tvrdi da ta knjiga neće pomoći Džebu:

“Džeb Buš je oklevao kada su ga novinari pitali da o invaziji Iraka 2003, koju nije izravno ni osudio niti podržao, pokušavajući da sedi na dve stolice. Sada otac kritikuje invaziu tako što indirektno krivi Čejnija i Ramsfelda. To ga stavlja u loš položaj, jer nije zauzeo jasan stav.”

Lares veruje da će Buš u narednim danima biti možda primoran da se izjasni da je invazija bila loša ideja, ali i verovatno poricati odgovornost svog brata u svemu tome.

XS
SM
MD
LG