Linkovi

Rakete pale u Iran, NATO osudio Rusiju


French police point a gun at a man on the ground (C) as a stabbed woman lies (L) while soldiers secure the area following an attack at the Saint-Charles main train station in the French Mediterranean city of Marseille. A suspected Islamist man killed two women at the main train station in Marseille before being shot dead by soldiers on patrol, local officials and police said.
French police point a gun at a man on the ground (C) as a stabbed woman lies (L) while soldiers secure the area following an attack at the Saint-Charles main train station in the French Mediterranean city of Marseille. A suspected Islamist man killed two women at the main train station in Marseille before being shot dead by soldiers on patrol, local officials and police said.

Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je za Glas Amerike da su četiri krstareće rakete, lansirane sa ruskih ratnih brodova, pale u Iran; NATO prethodno osudio intenziviranje ruskih vojnih aktivnosti u Siriji

Četiri ruske krstareće rakete, koje su lansirane sa ratnih brodova u Kaspijskom moru, srušile su se u Iranu, pre nego što su stigle do meta u Siriji, potvrdio je neimenovani američki zvaničnik za Glas Amerike, navodeći da nema informacija o pričinjenoj šteti. Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oštro kritikovao, kako je naveo, zabrinjavaću eskalaciju ruskih vojnih aktivnosti u Siriji, čije vlasti su pokrenule kopnenu ofanzivu u delovima zemlje.

Sirijska državna televizija objavila je prve snimke početka vojne kopnene operacije u Idlibu i Hami...

"Sirijske oružane snage danas su počele sveobuhvatni napad čiji cilj je da se eliminišu terorističke grupe i oslobode područja i gradovi koji su patili zbog njihovih zločina”, rekao je načelnik Generalštaba sirijske vojske Ali Ajub.

Snage sirijske vlade pokrenule su ofanzivu dan nakon što su sa ruskih ratnih brodova u Kaspijskom moru lansirane krstareće rakete na mete u Siriji. Rakete su, kako su naveli ruski zvaničnici, pogodile pokrajine Raka i Alepo na sjeveru, kao i Idlib na sjeverozapadu zemlje. Rusko Minisarstvo odbrane danas je objavilo i snimak novog napada, navodeći da su borbeni avioni pogodili 27 meta povezanih sa Islamskom državom.

Ruska intervencija u sirijskom građanskom ratu našla se na vrhu dnevnog reda sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, posebno imajući u vidu nedavni upad ruskih borbenih aviona u vazdušni prostor Turske. Generalni sekretar alijanse Jens Stoltenbeg je uoči susreta oštro kritikovao najnovije poteze Moskve.

„U Siriji smo svjedoci zabrinjavajuće eskalacije ruskih vojnih aktivnosti„.

Nakon sastanka, Stoltenberg je pozvao Rusiju da odigra produktivniju ulogu u Siriji.

„Međutim, ruske akcije i podrška režimu nisu od pomoći. Nedavna povreda turskog vazdušnog prostora je neprihvatljiva. NATO će nastaviti da pomno prati razvoj događaja i čvrsto stojimo uz Tursku. Političko rešenje krize u Siriji je potrebno više nego ikada.”

Ruska kampanja u Siriji je fundamentalna strateška greška, ponovio je američki sekretar za odbranu Eš Karter.

„ Ruske akcije će dalje rasplamsati i produžiti građanski rat u Siriji. Nismo i nećemo pristati da sarađujemo sa Rusijom dok god ona sprovodi ovu pogrešnu strategiju.“

Moskva međutim nastavlja da brani vazdušne napade čija meta su, kako tvrdi, samo ekstremisti.

"Želim da ponovim da ruske vazduhoplovne snage bombarduju samo predstavnike terorističkih grupa I terorističkih organizacija i one koji ih podržavaju. Oni koji nisu teroristi i koji nemaju veze sa terorističkim grupama nemaju čega da se plaše”, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Vašington pak navodi da su meta napada i druge pobunjeničke grupe, među kojima i pojedine koje podržavaju Sjedinjene Države. Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, u jučerašnjem ruskom vazudšnom napadu poginulo je najmanje sedmoro civila. Prvog dana napada, koji su počeli prošle nedelje, stradalo je najmanje 40 civila.

U međuvremenu, NATO je finalizovao planove za dvostruko povećanje snaga za brzi odgovor na 40 hiljada. Riječ je o, kako je saopšteno, najvećem pojačanju kolektivne odbrane od kraja hladnog rata. Alijansa je najavila i otvaranje još dva štaba, u Mađarskoj i Slovačkoj.

XS
SM
MD
LG