Linkovi

Bela kuća i Kongres o suzbijanju Islamske države


Oblasti koje kontroliše ekstremistička grupa Islamska država u SIriji i Iraku
Oblasti koje kontroliše ekstremistička grupa Islamska država u SIriji i Iraku

Republikanski zakonodavce pozivaju na veće američko vojno angažovanje protiv Islamske države, ali se Obamina administracija tome protivi.

Posle nekoliko privremenih neuspeha kao posledica koalicionih vazdušnih udara, pripadnici ekstremističke grupe Islamska država ostvarili su tokom ove nedelje značajne prodore. Islamska država osvojila je juče drevni sirijski grad Palmiru pošto je nekoliko dana pre toga zauzela Ramadi u Iraku.

Ekstremisti su objavili video na kojem se vide veličanstvene znamenitosti drevnog grada Palmire, koji se nalazi na spisku svetske baštine UNESKO-a. Vesti o padu Palmire mnoge navode na pomisao da bi moglo da dođe do besmislenog uništavanja kulturnih vrednosti tog grada, po čemu je Islamska država već ozloglašena u Siriji.

Generalna direktorka UNESKO- a , Irina Bokova je upozorila:

„Snažno apelujem na sve strane da još jednom razmotre svoje strategije, razmotre svoje vojne akcije kako bi zaštitili i očuvali Palmiru.“

Republikanski senatori pozvali su juče na energičnije američko angažovanje, uključujući upućivanje kopnenih snaga u region.

Po rečima republikanskog senatora Lindzija Grejema:

„Trebalo bi da formiramo arapsku vojsku, sa našim udelom radi preuzimanja teritorija od Islamske države u Siriji i uništenja kalifata.“

Republikanski senator Ted Kruz opredlaže naoružavanja kurdskih boraca pešmerga koji se bore protiv esktremističkih grupa:

„Tamo su iz praktičnih razloga potrebni naši vojnici. Problem je u tome što ID koristi američko oružje kojeg se domogla u Iraku. Oružje Kurda je slabije, besmisleno je što Obamina administracija odbija da ih naoruža.“ .

Bela kuća je isključila mogućnost bilo kakvog angažovanja američkih vojnika u još jednom skupom i dugotrajnom ratu, ističući da to nije u interesu zemlje. Sa tim se slažu čak oni koji pozivaju na jaču američki akciju u Siriji.

„Američki vojnici na terenu nisu odgovor. Veća vojna misije nije u interesu ni američkog naroda, ni naroda u regionu,“ smatra demokratski senator Ričard Blumental.

SAD učestvuju u vazdušnim napadima na položaje Islamske države, kao pomoć lokalnim snagama da oslobode teritorije u rukama ekstremista. Amerika takođe pomaže vojnu obuku pripadnika opozicije u Siriji. Za to je potrebno vreme, isitiču američki zvaničnici, pozivajući sa na primer oslobađanja sirijskog grada Kobanija.

XS
SM
MD
LG