Linkovi

NATO: Putin sprema novu ofanzivu


General Filip Bridlav, komandant NATO snaga za Evropu
General Filip Bridlav, komandant NATO snaga za Evropu

„Rusija flagrantno sprovodi politiku menjanja pravila i načela koja već decenijama čine osnovu evropske bezbednosti," upozorava general Bridlav.

Sudeći po dosadašnjim akcijama, Rusija priprema novu vojnu ofanzivu u Ukrajini, navodi komandant NATO snaga za Evropu, američki general Filip Bridlav.

„Tokom nekoliko prethodnih prekida vatre u istočnoj Ukrajini, po pravilu je dolazilo do pregrupisavanja snaga, obuke, kao i dopunjavanje zaliha radi preduzimanja novih akcija. To se događa i tokom tekućeg prekida vatre dogovorenog 12. februara.“

Ocena američkog generala je u potpunoj suprotnosti sa utiskom koji je ruski predsednik Vladimir Putin preneo bivšim globalnim liderima, tokom dvočasovnog razgovora u Moskvi. Bivši američki predsednik Džimi Karter je izrazio svoje zadovoljstvo rešenošću Rusije da sprovede sporazum iz Minska, koji poziva na političko rešenje konflikta u Ukrajini i de-eskalaciju vojnih operacija.

„Nema nikakve sumnje i lično uopšte ne sumnjam da Rusi istinski žele da svi aspekti budu rešeni. Mislim da se jedini cilj, koji postoji u Moskvi odnosi na rešavanja problema u Ukrajini, odnosno implementaciju dogovora iz Minska,“ rekao je Karter

Taj sporazum je postignut uz učešće Francuske, Nemačke, Rusije, Ukrajine i proruskih spearatista. Dogovor predviđa prekid vatre, povlačenje stranih trupa i teškog naoružanja, u cilju postizanja dugotrajnog, legitimnog, političkog rešenja ukrajinske krize.

General Bridlav je rekao da mu nisu poznate Putinove tačne dalje namere, ali da je čvrsto uveren da ruske akcije predstavljaju opasnost i izvan Ukrajine:

„Rusija flagrantno sprovodi politiku menjanja pravila i načela koja već decenijama čine osnovu evropske bezbednosti. Izazov koji predstavlja ponovni uspon Rusije je globalnog, a ne regionalnog karaktera, on je trajne, a ne privremene prirode.“

Iako je general Bridlav rekao da mu Putinove namere nisu poznate, on lično veruje da će Rusija nastaviti pritisak, sve dok Ukrajina bude pod uticajem Zapada.

XS
SM
MD
LG