Linkovi

Borbe i dalje besne u Jemenu

  • Glas Amerike

Demonstracije protiv Hutija u Taizu, drugom po veličini gradu u Jemenu. 23. mart, 2015.

Saudijski šef diplomatije izjavio da će arapske zemlje pokušati da zaštite region od agresije, osudivši "mešanje Irana u Jemenu"

Šef diplomatije Saudijske Arabije, Saud al-Fajsal izjavio je danas da će arapske zemlje preduzeti „sve potrebne mere“ protiv jemenskih Hutija ukoliko ne bude nađeno mirno rešenje za njihovu oružanu borbu protiv vlade predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija.

Saudijski ministar je na konferenciji za novinare u Rijadu rekao da će arapske zemlje pokušati da zaštite region od agresije, osudivši, kako se izrazio, mešanje Irana u Jemenu.

Nešto ranije, novi jemenski ministar inostranih poslova Rijad Jasin pozvao je zalivske zemlje da hitno intervenišu pre nego što Huti, uz podršku Irana, zauzmu još veću terotoriju. Vreme nije na našoj strani, dodao je Jasin.

U međuvremenu, vojnici lojalni predsedniku Jemena odbili su tokom noći napad desetine pripadnika šiitskih pobunjenika Hutija koji su išli prema Adenu, saopštilli su pripadnici službe obezbeđenja. Isti izvori navode da su pobunjenici uputili nekoliko hiljada boraca na jug i da su borbe sa pripadnicima lokalnih sunitskih plemena trajale sve do zore. Hadi se povukao u Aden nakon pošto je pobegao iz prestonice Sane još prošlog meseca.

Huti, koji su nakon zauzimanja prestonice u septembru, pristali da podele vlast sa Hadijem, preuzeli su juče grad Taiz, koji se nalazi na oko 180 kilometara severozapadno od Adena.

Agencija Rojters prenela je danas da su u poslednjih nekoliko dana i poslednje britanske snage evakuisane iz Jemena. Britanske diplomate napustile su Jemen još prošlog meseca, dok su američki zvaničnici u subotu saopštili da je poslednje američko osoblje evakuisano dva dana posle dva samoubilačka bombaška napada na džamiju u Sani u kojima je ubijeno 137 ljudi. Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad. U saopštenju Stejt dipartmenta se navodi da je „privremeni premeštaj“ izvršen zbog „pogoršane bezbednosne situacije“ u Jemenu.

XS
SM
MD
LG