Linkovi

Dokumentarni film o Aiju Veiveiju


Kineski umetnik i aktivista Aj Vejvej
Kineski umetnik i aktivista Aj Vejvej

Film Alison Klejmen, “Ai Weiwei Never Sorry”, prikazuje umetnika kao borca za slobodu koji je sa svetom povezan digitalnim putem.

Dokumentarni film o kineskom disidentu Aiju Veiveiju, pod nazivom “Ai Veivei Never Sorry” prikazuje se širom Sjedinjenih Država, samo nekoliko mjeseci nakon što je poznatom umjetniku istekla jednogodišnja zabrana napuštanja Kine. Film, koji je režirala Alison Klejmen, prikazuje Veiveija ne samo kao borca za ljudska prava, već i kao kreativnu snagu i digitalnog aktivistu. Filmska kritičarka Penelopi Pulu razgovarala je sa rediteljkom Klejmen, koja je prije četiri godine izvještavala za Glas Amerike iz Kine.

Ai Veivei je godinama živio u inostranstvu, gdje je stvarao umjetničke instalacije. U poslednjih više od godinu, nije mu međutim dozovljeno da napusti Kinu. Film Alison Klejmen, “Ai Weiwei Never Sorry”, sada prikazuje umjetnika kao borca za slobodu koji je sa svijetom povezan digitalnim putem.

Dokumentarac prikazuje kako se Ai suprostavio vladi, istražujući pogibiju nekoliko hiljada djece u zemljotresu u pokrajini Sečuan 2008. godine i zatim navodeći njihova imena, što su vlasti odbile da urade.

Poziv na istragu uputio je na svom blogu. Nazvao ju je građanskom istragom i zatražio da se obiđu sva područja, prikupe imena, razgovara sa roditeljima, ode u škole. Na kraju je prikupio imena 5000 djece koja su poginula”.

Takođe je pokrenuo istragu povodom loše izgradnje škola koje su se srušile dok su učenici još bili u njima. Klejmen kaže da je aktivizam Aija Veiveija neodvojivi dio njegove umjetnosti.

Bez obzira na to šta radi, sebe predstavlja kao nezavisnog umjetnika. Na kraju, sve je motivisano istom željom da izrazi sebe i da komunicira.”

Ai je uhapšen trećeg aprila, prošle godine i proveo je u pritvoru tri mjeseca. Iako su ograničenja, predviđena uslovnim puštanjem na slobodu, istekla u junu, još mu nije dozvoljeno da napusti Kinu,. Uprkos tome, kineski disident nastavlja da, putem društvenih medija, usmjerava pažnju javnosti na pitanja povezana sa ljudskim pravima. Klejmen smatra da je njegov aktivizam zarazan.

“Uticao je na veliki broj ljudi koji su, poput njega, aktivni na internetu i možda je riječ o advokatima ili domaćicama, koji nikada nisu putovali u inostranstvo. Ne morate da budete izloženi zapadnoj ili nekoj drugoj kulturi da bi ste bili zainteresovani za pitanje vladavine prava, transparentnosti i slobode izražavanja.”

Klejmen ističe da je njen dokumentarac “Ai Weiwei Never Sorry, osvrt na umjetnikovu instalaciju “So Sorry”, odnosno “mnogo mi je žao”. Aj je iskoristio taj izraz kako bi ismijao izvinjenja kineske vlade nakon zemljotresa.

"Očigledno je da 'Never Sorry' odnosno “nikada ne žalim” više odražava stav za koji se Veivei zalaže, odnosno da će bez obzira na sve bezrezervno i nepokolebljivo promovisati ljudska prava.”

“Delujem odvažno jer je opasnost prisutna… ako ne preduzmete akciju opasnost će biti sve veća,” poručuje Ai Veivei.
XS
SM
MD
LG