Linkovi

AI: Procesuiranje ratnih zločina sporo


Organizacija "Amnesti internešenal" u novom godišnjem izveštaju o ljudskim pravima kritikovala i SB UN

U godišnjem izveštaju "Amnesti internešenala" o stanju ljudskih prava u svetu, Srbija kritikovana za sporo procesuiranje ratnih zločina.

Organizacija “Amnesti internešenal” predstavila je svoj 50. jubilarni godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu, u kojem se navodi da su svetski režimi potcenili hrabrost pro-demokratskih demonstranata, pogotovo u Siriji. Generalni sekretar “Amnesti internešenala”, Salil Šeti, istakao je da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne sprovodi efikasno svoj mandat.

U delu o Balkanu, u izveštaju se navodi da je napredak u procesuiranju ratnih zločina u zemljama Zapadnog Balkana bio veoma spor i pored hapšenja dva poslednja haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Organizacija ukazuje da nije ispoljena dovoljna odlučnost u borbi protiv nekažnjavanja zločina počinjenih tokom sukoba 1990-ih.

Regionalna saradnja je bila sputavana, navedeno je u izveštaju, pre svega neuspešnim uklanjanjem zakonskih prepreka za izručenje osumnjičenih za ratne zločine između BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

“Amnesti” podseća da je Vlada Srbije u oktobru 2011, otkazala paradu ponosa zbog pretnji desničarskih organizacija, čime je prekršila obavezu da garantuje slobodu izražavanja i okupljanja. Pored nastavka homofobičnih napada, u izveštaju se pominje i prinudno iseljavanje Roma u Beogradu.

U delu o Kosovu, “Amnesti” podseća na izveštaj Evropske komisije iz oktobra prošle godine, u kojem je izražena zabrinutost zbog korupcije, slabosti pravosudnog sistema i ekonomske situacije.
XS
SM
MD
LG