Linkovi

Novi muzej u Vašingtonu


Buduća zgrada Muzeja afroameričke kulture i istorije

Amerikanci dobijaju svoj prvi nacionalni muzej posvećen isključivo afroameričkom životu, umetnosti, istoriji i kulturi. Kada bude završen, muzej će postati 19. Smitsonijenova institucija na Nacionalnom molu.

Posle decenije planiranja, na Nacionalnom molu u Vašingtonu počinje da se gradi Muzej afroameričke istorije i kulture. Predsednik Obama, bivša prva dama Lora Buš i druge poznate ličnosti, prisustvovali su svečanom polaganju kamena temeljca nedaleko od Vašingtonovog obeliska. Obama je rekao da je muzej krunski dragulj za buduće generacije, kojima pripadaju i njegove dve kćeri.

„Kada budući naraštaji čuju ove pesme bola i napretka i borbe i žrtvovanja i nade, neće ih shvatiti kao nešto odvojeno od šire američke istorije. Voleo bih da ih vide kao centralni i važan deo naše zajedničke priče – kao poziv da vidimo sami sebe u drugima.“

Kongresmen i bivši lider borbe za građanska prava Džon Luis, godinama se borio da pridobije zakonodavce da usvoje muzejski projekat.

„Moramo da ispričamo celu priču, 400 godina dugu istoriju afroameričkih doprinosa istoriji ove zemlje, od ropstva do danas.“

Kada muzej koji će koštati 500 miliona dolara bude otvoren 2015, očekuje se da će njegova zgrada bronzane boje da privlači više od tri miliona posetilaca godišnje. To će biti najveći muzej na svetu posvećen Afroamerikancima. Posetioci će u njemu moći da vide hiljade predmeta, kaže Loni Banč, direktor muzeja.

„Pomažući rađanje ovog muzeja omogućujemo da svako ko ga poseti uvidi da nas afroamerička istorija i kultura celodnevno i svakodnevno dotiču, oblikuju i obogaćuju.“

Osoblje muzeja je do sada prikupilo 20 hiljada istorijskih predmeta i dokumenata iz cele zemlje. Bez obzira što će izložbe da obuhvate celokupnu afroameričku istoriju, posebna pažnja će biti posvećena instituciji ropstva, bolnom poglavlju američke istorije. Banč kaže da će smitsonijenov muzej u Vašingtonu podstaći ljude da posete stotine drugih, lokalnih afroameričkih muzeja u zemlji.

„Ako vam ispričamo istoriju ropstva, nadamo se da će kada ode iz muzeja, to nekog podstaći da ode u muzej u Južnoj Karolini ili drugi muzej na jugu, da još više sazna o ropstvu.“

Zvaničnici Smitsonijena kažu da muzeju, kada bude završen, predstoji gugačak put podučavanja budućih generacija o afroameričkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG