Linkovi

Završen američko-afrički samit


Afrički lideri, koji su prisustvovali trodnevnom samitu u Vašingtonu vratili su se kući sa obezbeđenih 37 milijardi dolara američke pomoći.

Trodnevni američko-afrički samit završen u sredu u Vašingtonu, imao je za cilj unapređivanje bezbednosti i podsticanje trgovine sa zemljama Afrike. Sastanaci u američkoj prestonici održani su u jeku epidemije virusa ebole kao i različitih unutražnjih sukoba širom afričkog kontinenta.

Pedeset afričkih lidera koji su učestvovali na prvom takvom samitu odlaze iz Vašingtona sa obezbeđenih 37 milijardi dolara pomoći od strane SAD.

Taj finansijski paket uključuje američki plan za jačanje bezbednosti u narednih tri do pet godina, pre svega za rešavanje konflikta sa Boko Haramom u Nigeriji, al Šababom u Somaliji i drugim ekstremističkim grupama u podsaharskom području u Africi. Američka vlada će učestvovati sa 110 miliona dolara godišnje. Reč je o partnerstvu za brzo reagovanje koje bi trebalo da pomogne afričkim zemljama da uspostave sopstvene mirovne snage.

"Pridružićemo se šest zemalja, koje imaju svoje mirovne snage – to su Gana, Senegal, Ruanda, Tanzanija, Etiopija i Uganda. Pozvaćemo i druge zemlje izvan Afrike da se pridruže tom nastojanju, jer ceo svet ima interes za održavanje mira u Africi", rekao je američki predsednik, Barak Obama.

Vojna pomoć je mera u sklopu američkih nastojanja za podsticanje trgovine i veće investiranje. Šest od deset najdinamičnijih ekonomija u svetu nalaze se u Africi. Kako se očekuje stanovništvo će se udvostručiti do 2050.

Predsednik Mauritanije Mohamed Aziz, predsedava Afričkom Unijom.

"Starost dve trećine stanovništva biće ispod 35 godina. To će biti prednost, ali i izazov", poručio je predsednik Aziz.

Izazov su izgradnja dobre infrastrukture, dobro obrazovanje i otvaranje novih radnih mesta. Izgledi za veću zaposlenost povećani su posle još jednog saopštenja – javne i privatne kompanije kao što su Koka-kola i IBM, izdvojiće 33 milijardi dolara za investicije.

U međuvremenu, održani su i protesti protv represivnih vlada u Africi, koje bi mogle da ograniče američka ulaganja. Demonstranti su gnevni što jer predsednik Obama pozvao lidere Gvineje, Gambije i Etiopije.

Medjutim, održani su i drugačiji skupovi. Supruge afričkih lidera susrele su sa Prvom damom Mišel Obamom i bivšom prvom damom Lorom Buš, koja je govorila o jačanju položaja žena u Africi.

"Pitala me jedna osoba zašto pomažem ženama, jer muškarci su ti koji se nose sa problemima" - rekla je Lora Buš, a Mišel Obama dodala - "Da bi se promenilo ponašanje treba prvo promeniti stavove.“

Mada je Afrika suočena sa brojnim izazovima, predsednik Obama ističe da je samit u Vašingtonu dokaz da je Afrika novi kontintent u usponu.

XS
SM
MD
LG