Linkovi

Avganistan: Obustaviti prebrojavanja glasova?


Avganistanski predsednički kandidat Abdula Abdula izeno optužbe o nepravilnostima na izborima u subotu
Avganistanski predsednički kandidat Abdula Abdula izeno optužbe o nepravilnostima na izborima u subotu

Avganistanski predsednički kandidat Abdula Abdula izjavio je da više ne veruje izbornoj komisiji i da, zbog tvrdnji o prevari, apeluje da se obustavi prebrojavanje glasova posle subotnjeg drugog kruga izbora.

Na današnjoj konferenciji za štampu, Abdula je rekao „Imamo velike dokaze da nisu održani legitimni izbori. Dodavani su nelegitimni glasački listići, a posmatračima nije bilo dozvoljeno da obavljaju svoj posao... Na žalost prava svih Avganistanaca su ugrožena.“

Abdula je izrazio sumnju da je sedam miliona ljudi glasalo i rekao da predsednik Hamid Karzai nije organizaovao nepristrasno praćenje izbora.

Predsednički kandidat je takodje rekao da će njegova kancelarija obustaviti saradnju sa izbornom komisijom, koja ima rok do 2. jula da saopšti prelimirane rezultate glasanja.
Ova Abdulina izjava bi mogla da podstakne političku krizu.

Abdulin protiv-kandidat je bivši ekonomista Svetske banke Ašraf Gani. Oba kandidata su radila u kabinetu predsednika Karzaija, ali su posle glasanja u subotu obojica izjavila da ima dokaza o prevari.

Portparol Komisije za izborne žalbe Naderi Mošini je u nedelju rekao da je ta agencija primila stotine izveštaja o nepravilnostima.
XS
SM
MD
LG