Linkovi

Brojne žrtve napada u Kabulu


Avganistanski i strani istražitelji na mestu samoubilačkog bombaškog napada u Kabulu, 18. maj 2010.
Avganistanski i strani istražitelji na mestu samoubilačkog bombaškog napada u Kabulu, 18. maj 2010.

U samoubilačkom bombaškom napadu na jedan konvoj NATO snaga u Kabulu poginulo je najmanje 18, a ranjeno više od 50 osoba. NATO je saopštio da je među ubijenima najmanje šest međunarodnih vojnika. Odgovornost za napad preuzeli su talibanski ekstremisti.

Avganistanska policija i očevici navode da je konvoj NATO snaga prolazio kroz jugozapadni deo Kabula tokom saobraćajnog špica kada je napadnut vozilom napunjenim eksplozivom. U snažnoj eksploziji uništeno je više od deset vojnih i civilnih vozila, uključujući jedan autobus gradskog saobraćaja.

U bolnici u Kabulu, jedan čovek koji je ranjen u eksploziji opisao je novinarima detalje napada.

Očevidac kaže da se vozio u kolima sa vozačem kada se dogodila eksplozija koja je porazbijala sve prozore na automobilu. On kaže da je brzo iskočio iz kola, da je odmah video oblak prašine i da se njegov automobil zapalio.

U blizini mesta napada nalazi se vojna baza, jedna privatna bolnica, škola i zgrada jednog ministarstva vlade.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je održavao konferenciju za novinare kada se dogodio bombaški napad. On je reporterima saopštio da su u napadu stradali pripadnici NATO snaga i nevini civili, uključujući žene i školsku decu.

Predsednik Karzai je energično osudio napad izražavajući nadu da će Avganistan uskoro da se oslobodi ovakvih stradanja.

Do napada je došlo paralelno sa pripremama međunarodnih snaga za ofanzivu protiv talibanskog uporišta u južnoj pokrajini Kandahar. Ta pobunjenička grupa je zapretila da će pojačati napade na vladine ciljeve, strane trupe i diplomate u Avganistanu kao odgovor na planiranu ofanzivu NATO-a.

Pominjući današnji napad portparol NATO-a u Kabulu je saopštio da to neće omesti međunarodne snage da ispune svoju bezbednosnu misiju radi bolje budućnosti Avganistana.

Današnji samoubilački bombaški napad bio je jedan od najsmrtonosnijih u poslednjih nekoliko meseci u Kabulu, u kojem su pooštrene bezbednosne mere. U samoubilačkom bombaškom napadu, prošlog septembra u Kabulu, poginulo je šest italijanskih vojnika. Do sada je u ovoj godini u pobunjeničkim napadima i oružanim sukobima poginulo više od 200 stranih vojnika.

XS
SM
MD
LG