Linkovi

EU: Podrška izborima u Avganistanu


Avganistanski predsednik Hamid Karzai uoči konferencije za novinare u Kabulu
Avganistanski predsednik Hamid Karzai uoči konferencije za novinare u Kabulu

Avganistanska Nezavisna izborna komisija je saopštila da će predsednički izbori, kao i pokrajinski, biti održani 5. aprila 2014

Evropska unija je pozdravila avganistansko saopštenje da će se predsednički izbori u toj zemlji održati u aprilu 2014.

Specijalni predstavnik Evropske unije za Avganistan, Vigaudas Jusackas, danas je izjavio da odluka o održavanju izbora pokazuje da avganistanske vlasti ispunjavaju svoje dužnosti u skladu sa političkim obavezama. Jusackas je rekao da Evropska unija podržava „obuhvatne i transparentne izbore sa legitimnim ishodom“.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai služi drugi mandat i po Ustavu ne može ponovo da se kandiduje. Najavljeni izbori se smatraju testom mlade avganistanske demokratije, s obzirom da su izbori 2009. ostali u senci krađe glasova.

Avganistanska Nezavisna izborna komisija je saopštila da će predsednički izbori, kao i pokrajinski, biti održani 5. aprila 2014. Predsednik komisije, Fazel Ahmad Manavi, istovremeno je pozvao pobunjenike – uključujući pripadnike Talibana i organizacije Hezb-i-islami – da polože oružje.

Predsednički izbori će se održati u vreme povlačenja iz zemlje stranih borbenih trupa do kraja 2014. Za to vreme, avganistanski zvaničnici su saopštili da je u tri eksplozije bombi na putevima na jugu Avganistana, poginulo 17 civila među kojima su i žene i deca. Dve eksplozije su se dogodile u pokrajini Helmand, a jedna u Kandaharu.

Komandant koalicionih snaga u Avganistanu, general Džon Alen, osudio je postavljanje bombi na puteve, naročito one u čijim eksplozijama ginu deca. General Alen je podsetio da je mula Omar nedavno zatražio od svojih pristalica da ne izazivaju civilne žrtve i optužio vođu Talibana da je „krajnje neiskren“.
XS
SM
MD
LG