Linkovi

Avganistan: NATO optužen za ubistvo civila


Posmrtni ostaci žrtava NATO napada u pokrajini Lagman
Posmrtni ostaci žrtava NATO napada u pokrajini Lagman

Današnji vazdušni napad je izveden pre zore u pokrajini Lagman, istočno od Kabula, posle niza napada na medjunarodne snage

Avganistanski funkcioneri navode da su koalicione snage NATO-a ubile osam žena i devojčica u vazdušnom napadu u jednom udaljenom distriktu te zemlje. To se dogodilo posle tri napada „insajdera u okviru avganistanskih snaga“, u poslednja tri dana, čija su meta bile medjunarodne trupe i u kojima su poginula osmorica vojnika, uključujući četvoricu Amerikanaca.

Današnji vazdušni napad se odigrao pre zore u Lagman pokrajini distrikta Alingar, istočno od Kabula. Seljani su prevezli tela stradalih do glavnog grada pokrajine tvrdeći da su oni ubijeni u napadu NATO avionima dok su pred zoru skupljali drva za ogrev.
Predstavnik pokrajinske vlade Lagmana rekao je da su seljani osudili taj napad i uzvikivali „smrt Americi“.

Medjunarodne bezbednosne snage predvodjene Amerikanciam su prvobitno saopštile da su meta vazdušnog napada bili oko 45 pobunjenika, ali su kasnije uputile izraze saučešća zbg mogućih pet do osam „civilnih žrtava“.

U medjuvremenu, Medjunarodne bezbednosne snage su saopštile da su četvorica američkih vojnika ubijena danas u napadu „insajdera“ u južnom delu zemlje.

Lokalne vlasti u pokrajini Zabul su saopštile da je jedan avganistanski policajac danas ubio četvoricu Amerikanaca. Koalicioni funkcioneri nisu identifikovali te vojnike.
XS
SM
MD
LG