Linkovi

Pad helikoptera u Avganistanu


NATO je saopštio da su u helikopteru koji se danas srušio na jugu Avganistana, poginuli sedam američkih vojnika i četiri Avganistanca.

Koalicija navodi da su u helikopteru UH-60 „Blek houk“, koji se danas srušio, bili tri avganistanska vojnika i lokalni prevodilac. Lokalne vlasti su saopštile da se helikopter srušio u okrugu Šah Vali Kot u pokrajini Kandahar i da se uzrok nesreće istražuje.

Taliban međutim tvrdi da su helikopter oborili njegovi borci. Pobunjenička organizacija je iste tvrdnje iznosila i u prošlosti, ali i avganistanski zvaničnici u Kandaharu kažu da je letelica oborena. Helikopter se srušio u blizini pokrajine Uruzgan, koja je poznato uporište i tranzitna ruta ekstremista.

Pogibija sedam Amerikanaca u današnjoj helikopterskoj nesreći se dogodila manje od nedelju dana otkako su pripadnici avganistanskih snaga ili napadači odeveni u njihove uniforme, ubili šest američkih vojnika u dva napada. Takođe danas, NATO je saopštio da je jedan od pripadnika koalicionih snaga poginuo u bombaškom napadu na jugu Avganistana.
XS
SM
MD
LG