Linkovi

Smenenjeni ključni ministri u Avganistanu


Smenjeni ministar odbrane Abdul Rahim Vardak
Smenjeni ministar odbrane Abdul Rahim Vardak

Ministri odbrane i unutrašnjih poslova smenjeni su u parlamentu u svetlu učestalih raketnih napada na granici sa Pakistanom

Avganistanski ministri unutrašnjih poslova i odbrane smijenjeni su danas zbog učestalih napada na granici sa Pakistanom, za koje vlada okrivljuje pakistansku vojsku.

Podijeljeni parlament izglasao je njihovu smjenu, uprkos obećanjima ministara da će pooštriti bezbjednosne mjere na granici. Ministar unutrašnjih poslova Bismilah Mohamadi i odbrane Abdul Rahim Vardak prethodno su pozvani da objasne zašto se nastavlja granatiranje, te da brane vladinu rekaciju koja, kako smatraju poslanici, nije bila dovoljno snažna.

Avganistan je rasporedio dodatne snage i dugometnu artiljeriju na granici sa Pakistanom, dok rastu tenzije zbog prekograničnih napada. Kabul već mjesecima optužuje pakistansku vojsku da ispaljuje stotine raketa na istočne pokrajine Kunar i Nuristan, što je primoralo veliki broj seljana da napusti svoje domove i izazvalo veliko nezadovoljstvo u parlamentu.

Pakistanski zvaničnici pak tvrde da samo uzvraćaju na napade ekstremista, među kojima je i pakistanski Taliban koji djeluje iz, kako je saopšteno, utočišta na avganistanskoj teritoriji.
XS
SM
MD
LG