Linkovi

Nove civilne žrtve u Avganistanu


Pripadnik koalicionih snaga u Avganistanu
Pripadnik koalicionih snaga u Avganistanu

Hamid Karzai naredio istragu koalicionog vazdušnog napada u kojem su poginuli otac, majka i šestoro dece

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je naredio da se pokrene istraga koalicionog vazdušnog napada u kojem je prema tvrdnjama lokalnih funkcionera poginulo osam članova jedne porodice.

Portparol vlade pokrajine Paktije, Rohula Samun, izjavio je za Glas Amerike da su u sinoćnjem koalicionom vazdušnom napadu u okrugu Gerda Seraj, poginuli otac, majka i šestoro dece. On je takođe rekao da prema informacijama kojima raspolaže, otac nije bio povezan sa nekom pobunjeničkom organizacijom ili aktivnostima protiv vlade.

Portparolka koalicionih snaga je potvrdila da je NATO uzvratio na vatru i zatražio hitnu vazdušnu pomoć tokom sukoba sa pobunjenicima, dodavši da se istražuje da li su u borbi stradali civili. Civilne žrtve su glavni razlog trvenja između vlade predsednika Hamida Karzaija i međunarodne koalicije u Avganistanu.

U napadu NATO-a početkom godine u pokrajini Kapisa na severoistoku, poginulo je osmoro dece. U Avganistanu se protekle godine naglo povećao broj civilnih žrtava i više od dve trećine od tri hiljade poginulih civila, pripisuje se pobunjeničkim napadima, a 14 odsto napadima međunarodnih i advganistanskih snaga.

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za Avganistan, Jan Kubis, početkom meseca je saopštio da se broj poginulih civila u prva četiri meseca ove godine smanjio za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine. On je takođe rekao da pobunjenički napadi, uključujući samoubilačke bombaške napade, izazivaju najveći deo civilnih žrtava.
XS
SM
MD
LG