Linkovi

Obama razgovarao sa Karzaijem u Beloj kući


Predsednici Avganistana, Hamid Karzai, i Sjedinjenih Država, Barak Obama, tokom razgovora u Beloj kući, 11. januar 2013.
Predsednici Avganistana, Hamid Karzai, i Sjedinjenih Država, Barak Obama, tokom razgovora u Beloj kući, 11. januar 2013.

Predsednik Barak Obama i avganistanski predsednik Hamid Karzai dogovorili su se da se američka vojna misija u Avganistanu na proleće pretvori u misiju pružanja podrške avganistanskim snagama.

Ta pprromena če uslediti nekoliko meseci ranije nego što je očekivano. Obama je izjavio da će se američki vojnici tada koncentrisati na obuku, savetodavne usluge i pomoć avganistanskim snagama, što je opisao kao “istorijski trenutak”.

Obama je održao zajedničku konferenciju za medije sa predsednikom Karzaijem, sa kojim je u Beloj kući razgovarao o budućoj ulozi SAD u Avganistanu. U toj zemlji je trenutno stacionirano oko 66,000 američkih vojnika, uz nekoliko hiljada drugih medjunarodnih vojnika. Očekuje se da će medjunarodne snage preneti borbene operacije na avganistansku vojsku do kraja 2014.

Broj američkih vojnika u Avganistanu posle 2014. i dalje je neizvestan. Obama je danas izjavio da bi svaki plan o njihovom daljem angažovanju morao da uključi i sporazum o imunitetu, po kojem američki vojnici ne bi morali da odgovaraju pred avganistanskim sudovima. Predsednik je takodje rekao da i dalje dobija preporuke o smanjenju broja vojnika iz Pentagona, kao i od komandanata na terenu.

Karzai je naveo da je zajedno sa Obamom takodje razmotrio plan o direktnim razgovorima sa Talibanom, i dodao da bi pregovori izmedju avganistanskih mirovnih predstavnika i Talibana trebalo da se održe u Kataru.

Pre susreta sa Obamom avganistanski predsednik je juče razgovarao sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Nešto ranije, u Pentagonu, sekretar za odbranu Lion Paneta rekao je Karzaiju da su Sjedinjene Države i Avganistan daleko odmakli u osiguravanju da ta zemlja nikada više ne postane bezbedno utočište za teroriste.
XS
SM
MD
LG