Linkovi

Karzai počinje posetu SAD


Avganistanski predsednik, koji u petak treba da se sastane sa predsednikom Obamom, dolazi na razgovore o budućnosti posle povlačenja američkih snaga.

Do kraja dana u Vašington treba da doputuje avganistanski predsednik Hamid Karzai, na razgovore o budućnosti Avganistana posle povlačenja američkih borbenih snaga iduće godine.

Karzai u petak u Beloj kući treba da se sastane sa predsednikom Obamom. Tokom trodnevne posete, predviđeni su razgovori i sa drugim američkim funkcionerima, uključujući i sekretara za odbranu Liona Panetu.

Očekuje se da teme razgovora budu bezbednost, ekonomska i politička tranzicija, opremanje i jačanje avganistanskih snaga, pregovori o miru sa Talibanom i bilateralni bezbednosni sporazum Avganistana i Sjedinjenih Država.

Američki i avganistanski funkcioneri treba da se dogovore o obimu američkog vojnog osoblja koje će ostati u Avganistanu, kada se međunarodne borbene snage iduće godine povuku iz zemlje.

"Napad insajdera" u Avganistanu

U jučerašnjem napadu muškarca odevenog u avganistansku uniformu, poginuo je jedan pripadnik NATO snaga u Avganistanu.

Predstavnik koalicionih snaga, brigadni general Ginter Kac, saopštio je da je napadač pucao na vojnika u vojnoj bazi u pokrajini Helmand, na jugu Avganistana.

General Kac je rekao da je u incidentu ubijen i napadač, a lokalni izvori navode da je tokom napada ranjeno još nekoliko britanskih vojnika. Taliban je preuzeo odgovornost za napad, a portparol Talibana je uputio elektronsku poruku jednoj zapadnoj novinskoj agenciji u kojoj objašnjava da je napad izvršio - kako se izrazio - ekstremista koji se “infiltrirao” među koalicione vojnike.

Komanda NATO-a u Avganistanu je saopštila da je to bio najnoviji u nizu takozvanih “ napada insajdera”.
XS
SM
MD
LG