Linkovi

Lider Talibana mrtav ili ne?


Armed police officers stand near the site where attackers crashed their van after running over pedestrians on London Bridge, next to Borough Market in central London, June 5, 2017.
Armed police officers stand near the site where attackers crashed their van after running over pedestrians on London Bridge, next to Borough Market in central London, June 5, 2017.

U konfuznim izveštajima, avganistanska vlada danas je objavila da je lider Talibana Mula Omar mrtav i to već više od dve godine, dok Taliban to poriče.

Portparol najveće avganistanske obaveštajne agencije, Abdul Hasib Sediki izjavio je da je Omar bio jako bolestan i da je umro pod sumnjivim okolnostima u bolnici u Karačiju u Pakistanu pre više od dve godine. On međutim nije objasnio koje su to sumnjive okolnosti niti koliko dugo njegova agencija već ima informacije o Omarovoj smrti.

Iz kabineta predsednika Ašrafa Ganija su rekli da je Omar umro 2013, međutim Taliban tvrdi da je njihov lider i dalje živ.

U Vašingtonu, Bela kuća kaže da su izveštaji o Omarovoj smrti izgleda pouzdani i da američki obaveštajci ispituju okolnosti pok kojima je umro.

Nejasno je zašto je vesti o njegovoj smrti tek sada dospela u javnost, mada se izveštaji o Omarovoj smrti pojavljuju još od 2001. godine. To je ujedno i godina kada je jednooki, tajanstveni lider Talibana poslednji put viđen u javnosti pošto su vojne snage predvođene Sjedinjenim Državama srušile njegovu vladu posle čega je on pobegao preko avganistanske granice u Pakistan.

Smrt Mule Omara, bliskog saveznika terorističke mreže Al Kaida, mogla bi dodatno da iskomplikuje ili čak otkaže drugu rundu mirovnih razgovora Talibana i avganistanske vlade zakazanih za petak.

U saopštenju predsednika Ganija se navodi da bi trebalo nastaviti napore za okončanje dugogodišnjeg konflikta oko kontrole Avganistana i dodaje da njegova vlada veruje da je put za mirovne razgovore sada otvoreniji nego ranije te poziva sve naoružane opozicione grupe da iskoriste ovu priliku i priključe se mirovnom procesu.

Smrt Omara bi takođe mogla da dovede do borbe za prevlast unutar ove pobunjeničke grupe, za koju se smatra da je sastavljena od nekoliko zasebnih sekti koje nisu čvrsto povezane. U nekim izveštajima se navodi da su među mogućim Omarovim naslednicima aktuelni zamenik lidera Mula Mansur i Omarov sin, Mohamad Jakub.

I pored izveštaja iz kabineta avganistanskog predsednika, portparol Talibana rekao je Glasu Amerike da je Mula Omar i dalje živ. Ta izjava je protumačena kao pokušaj da se umanji značaj bilo kakvog saopštenja koje bi moglo da ugrozi pregovore.

Mula Omar je predvodio Taliban kada su američke snage izvršile invaziju na Avganistan 2001. odnosno posle terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra.

XS
SM
MD
LG