Linkovi

Nova ubistva civila u Avganistanu


Mapa Avganistana sa obeleženim područjem pokrajine Helmand
Mapa Avganistana sa obeleženim područjem pokrajine Helmand

U pokrajini Helmad talibani pogubili 17 civila uključujući dve žene

Funkcioneri na jugu Avganistana kažu da su talibanski pobunjenici odsecanjem glava pogubili 17 avganistanskih civila, uključujući dve žene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su ubistva počinjena kasno sinoć, u distriktu Kadžaki, u pokrajini Helmand.

Zvaničnici NATOa saopštili su danas da je u istočnom Avganistanu jedan avganistanski vojnik ubio dva pripadnika koalicionih snaga. NATO kaže da su koalicioni vojnici uzvratili vatrom i ubili pomenutog vojnika.

Predstavnik Međunarodnih snaga za bezbednosnu pomoć (ISAF), brigadni general Ginter Kac, razgovarao je danas o tome sa novinarima.

„Ti incidenti neće poremetiti naše operacije i kampanja se odvija normalno. Efikasno se borimo protiv pobune i što je najvažnije, to i dalje činimo zajedno sa našim partnerima – avganistanskim snagama bezbednosti – koje svakoga dana preuzimaju veće odgovornosti u zemlji. Faktori koji doprinose ovakvim incidentima su veoma raznoliki“, rekao je general Kac.

Izveštaji o motivu pogubljenja civila se razlikuju. Neki avganistanski zvaničnici kažu da su ih talibani napali jer se protive muzici i plesu. Guverner Helmanda pak kaže da su ubistva epilog dugotrajnog sukoba između dvojice talibanskih komandanata.

Guverner obližnjeg distrikta Musa kala rekao je da su civili pogubljeni zbog svoje povezanosti sa vladom.

Vlasti kažu da je izveštaje teško proveriti jer to područje nije pod kontrolom vlade.

Inače, ubistvom dvojice koalicionih vojnika broj poginulih stranih vojnika u Avganistanu porastao je ovog meseca na 12.
XS
SM
MD
LG