Linkovi

Avganistan preuzeo bezbednosnu kontrolu od NATO-a


Ceremonija primopredaje bezbednosnih dužnosti u Avganistanu, 18, juni, 2013.
Ceremonija primopredaje bezbednosnih dužnosti u Avganistanu, 18, juni, 2013.

Bezbednosna tranzicija u Avganistanu bila je poremećena današnjom eksplozijom bombe u drugom delu Kabula

Avganistanski predsednik Hamid Karzai i generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, predsedavali su ceremonijom primopredaje bezbednosnih odgovornosti sa medjunarodne vojne koalicije na avganistanske snage u jeku daljeg nasilja u toj zemlji.

Nakon zvanične ceremonije primopredaje nadomak Kabula, predsednik Karzai i Rasmusen su razgovarali sa novinarima. Karzai je tu tranziciju nazvao realizacijom jedne od njegovih najvećih želja i istakao da će to jako mnogo značiti avganistanskom narodu:

„Da avganistanske snage imaju komandu u svojim rukama i da budu u službi svoje zemlje. Za narod Avganistana to je veliki dan. Kada njihova sopstvena deca i mladi štite njihove živote i zemlju.“

Bezbednosna tranzicija bila je poremećena današnjom eksplozijom bombe u drugom delu Kabula. Meta napada bio je avganistanski zakonodavac Mohamed Mohakik koji je preživeo eksploziju. Tri osobe su poginule u tom bombaškom napadu.
Generalni sekretar NATO.a Anders Fog Rasmusen je rekao da se borbena misija NATO-a zvanično završava 2014. ali da to ne znači da će Avganistan ostati bez ikakve podrške:

„Medjunarodna zajednica je i dalje predana Avganistanu i posle 2014. U konsultacijama sa avganistanskim vlastima, NATO planira drugačiju savetodavnu i misiju obuke, sa ciljem da se pomogne avganistanskim snagama kako bi mogle da se razvijaju i posle 2014. Cilj nam je da obezbedimo da napredak koji smo postigli ne bude izgubljen.“

Karzai je ukazao da će avganistanske snage preuzeti rukovostvo nad svim bezbednosnim aktivnostima, što je veliki napredak u ratu koji traje 12 godina. On je takodje najavio da će vladini izaslanici otputovati u Katar u nastojanju da počnu razgovore sa Talibanom o mogućem sporazumu o okončanju rata. Taliban je vodio intenzivnu kampanju nasilja u nedeljama uoči današnje primopredaje.
XS
SM
MD
LG