Linkovi

Nasilni protesti u Avganistanu


Protesti u Avganistanu zbog spaljivanja primeraka Kurana
Protesti u Avganistanu zbog spaljivanja primeraka Kurana

Avganistanski predsednik Hamid Karzai se založio za smirivanje situacije posle dvodnevnih sukoba pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga i demonstranata u kojima je širom zemlje poginulo najmanje sedam ljudi.

Zvaničnici kažu da su desetine ljudi povređene u protestima održanim u prestonici Kabulu, u pokrajini Parvan i gradu Džalalabadu na istoku zemlje. Demonstracije su izbile juče - posle vesti da su vojnici NATO-a u vazduhoplovnoj bazi Bagram pokušali da zapale veći broj primeraka Kurana, u čemu su ih sprečili Avganistanci zaposleni u bazi.

U današnjem saopštenju, Karzai ističe da Avganistanci imaju pravo da protestuju, ali je apelovao da ne pribegavaju nasilju. On je takođe zatražio od demonstranata da sačekaju da se završi istraga incidenta. Izveštači Glasa Amerike su očevici sukoba avganistanskih specijalaca sa demonstrantima koji su ih zasipali kamenicama i palili vatre. Policija je bila primorana da koristi i vodene topove. Jedan demonstrant je izjavio za Glas Amerike da su policajci pucali sa kontrolnog punkta i pogodili njegovog prijatelja.

Demonstranti su takođe za Glas Amerike izjavili da traže da Amerikanci odu iz njihove zemlje i da reči ne mogu da promene nepoštovanje prema muslimanima. U međuvremenu, masa u prestonici je skandirala „Smrt Americi“, gađala policiju kamenicama, palila automobile i kuće i blokirala neke glavne ulice.

Protesti su primorali američku ambasadu da prekine rad i suspenduje sva putovanja svojih službenika. Zamenik američkog sekretara za odbranu Ašton Karter danas se u Kabulu sastao sa avganistanskim liderima, među kojima je bio i predsednik Hamid Karzai, da bi se još jednom izvinio za incident. Komandant međunarodnih snaga, američki general Džon Alen, juče je već izdao izvinjenje i naredio istragu izveštaja da su se koalicione snage „neprikladno rešile“ većeg broja islamskih verskih knjiga, uključujući i Kuran.

Okolnosti pod kojim se to dogodilo nisu jasne. „Asošijeted pres“ navodi da je neimenovani zapadni vojni zvaničnik upoznat sa incidentom, izjavio da su primerci Kurana i drugih verskih knjiga u biblioteci u Bagramu korišćeni za potpirivanje ekstremizma i da su zatvorenici na knjigama ispisivali ekstremističke poruke.

XS
SM
MD
LG