Linkovi

Oslobođene desetine zatvorenika iz Parvana


Avganistan je oslobodio 65 optuženih ekstremista iz bivšeg američkog zatvora blizu vazdušne baze Bagram, uprškos oštrim kritikama Sjedinjenih Država.

Avganistanski zvaničnici saopštili su da su zatvorenici jutros pušteni iz pritvorne jedinice Parvan. Među njima je trebalo da bude i Mohamed Vali, za kojeg Vašington tvrdi da je talibanski ekspert za eksplozive čija meta su bile američke i avganistanske snage.

Sjedinjene Države protestuju zbog oslobađanja zatvorenika od kako je predsjednik Hamid Karzai objavio prije nekoliko nedelja da je vlada presipitala njihove slučajeve i odobrila puštanje iz zatvora.Karzai je rekao da se zbog uslova u zatvoru, pritvorenici okreću protiv svoje zemlje i iskazuju lojalnost talibanu.

Tokom današnje posjete Ankari, avganistanski predsednik branio je odluku o oslobađanju zatvorenika, ocenivši da bi Sjedinjene Države trebalo da prestanu da se miješaju u avganistanske procedure i pravosuđe i da počnu da poštuju suvernitet te zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da je najnoviji potez Kabula veliki korak nazad kada je riječ o vladavini prava u Avganistanu, te da ozbiljno ugrožava bezbednost.
XS
SM
MD
LG