Linkovi

Karzai smenio visoke funkcionere


Avganistanski predsednik Hamid Karzai je smenio ministra unutrašnjih poslova Hanifa Atmara i šefa nacionalne Direkcije za bezbednost Amrulaha Saleha, posle napada talibanskih ekstremista na nacionalnu mirovnu konferenciju.

U današnjem saopštenju predsedničke kancelarije, navodi se da objašnjenje dvojice funkcionera nije zadovoljavajuće. Karzai je prihvatio njihove ostavke i za vršioce dužnosti na njihova mesta imenovao Munira Mangala i Ibrahima Spinzadu.

Ekstremisti iz Talibana su u sredu ispalili rakete u trenutku obraćanja predsednika Karzaija na početku trodnevne mirovne konferencije, odnosno đirge na kojoj se u Kabulu okupilo oko 1600 delegata. U incidentu niko nije povređen, a nadležni su saopštili da su dvojica ekstremista ubijena, a treći zarobljen.

Predsednik Karzai je inače danas naredio proveru slučajeva svih zatvorenika povezanih sa Talibanom i drugih ekstremista. To je prvi korak koji predsednik preduzima u skladu sa zaključcima prošlonedeljne mirovne konferencije na kojoj su razmotrene mogućnosti za završetak gotovo devetogodišnjeg rata.

XS
SM
MD
LG