Linkovi

Napad Islamske države u Kabulu


Teroristička Islamska država preuzela je odgovornost za bombaški napad u Kabulu u kojem je poginul najmanje 80 ljudi, dok su stotine ranjene.

U obaveštenju na vebsajtu povezanom sa Islamskom državom navodi se da je napad upozorenje etničkoj grupi Hazara, čiji su pripadnici većinom šiiti, i poruka da prestanu da sarađuju sa sirijskom vladom u borbi protiv džihadista Islamske države.

Tri bombaša samoubica napali su mirne demonstrante, nabodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana, i objašnjava da je jedan od napadača aktivirao eksploziv dok je bio među demonstrantima, da je drugi greškom ubio samo sebe, a da su trećeg upucale snage bezbednosti zadužene za nadgledanje protesta.

Hiljade pripadnika etničke grupe Hazara bili su u protestnoj šetnji ulicama Kabula, zahtevajući da planirani električni vod bude sproveden kroz njihovu siromašnu pokrajinu Bamijan.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i aktivisti optužuju Iran da tajno regrutuju i obučavaju avganistanske izbeglice, koje zatim šalju u Siriju da se bore u Asadovoj vojsci. U Iranu trenutno boravi skoro tri miliona avganistanskih izbeglica.

XS
SM
MD
LG