Linkovi

Uhapšene stotine avganistanskih vojnika


Američki i avganistanski vojnici tokom zajedničke obuke u vojnom centru za obuku, nedaleko od Kabula
Američki i avganistanski vojnici tokom zajedničke obuke u vojnom centru za obuku, nedaleko od Kabula

Hapšenja i otpuštanja vojnika deo su istrage o talasu incidenata u kojima su avganistanski vojnici okretali oružje protiv koalicionih kolega

Avganistanski funkcioneri kažu da su pritvorili ili otpustili stotine avganistanskih vojnika u okviru istrage o smrtonosnim napadima na koalicione vojnike.

Najmanje 45 stranih vojnika ubijeno je ove godine u incidentima u kojima su avganistanski vojnici pucali na svoje koalicione kolege.

Predstavnik avganistanskog ministarstva odbrane, general Zahir Azimi, rekao je danas da su avganistanske oružane snage preduzele mere za sprečavanje takvih napada i uhapsile ili isterale iz svojih redova stotine „sumnjivih“ vojnika, u okviru istrage koja je počela pre oko 6 meseci.

Azimi je dodao da su mnogi otpušteni zato što nisu imali odgovarajuće isprave.

U današnjem telefonskom razgovoru, generalni sekretar NATOa Anders Fog Rasmusen rekao je avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju da je duboko zabrinut zbog naglog povećanja broja napada unutar oružanih snaga.

Predstavnica NATOa Karmen Romero prenela je da je Rasmusen iznova potvrdio predanost koalicije njenoj misiji u Avganistanu.

Nezavisno od toga, NATO je saopštio da su dva pripadnika koalicije poginula u padu jednog helikoptera u istočnom Avganistanu. Istraga o tom incidentu je u toku.
XS
SM
MD
LG