Linkovi

Karzai za manje prisustvo SAD


Avganistanske snage spremne da preuzmu odgovornost za bezbednost u zemlji: Hamid Karzai
Avganistanske snage spremne da preuzmu odgovornost za bezbednost u zemlji: Hamid Karzai

Predsednik Avganistana Hamid Karzai izjavio je za uticajni američki dnevnik „Vašington Post“ da želi da Sjedinjene Države smanje intenzitet vojnih operacija i budu manje primetne u njegovoj zemlji.

Karzai je rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da obustave noćne napade koji, kako kaže, izazivaju bes Avganistanaca i koji bi mogli da navedu građane da se priključe talibanskoj pobuni. „Vašington Post“ takođe tvrdi da Karzai želi da ima pravo veta kada je reč o noćnim operacijama.

Avganistanski predsednik istakao je i da je došao trenutak da se „smanji remećenje svakodnevnog života u Avganistanu“ i ukazuje da su Avganistanci postali nestpljivi zbog prisustva američkih vojnika u njihovim domovima i oklopnih transportera na putevima.

Karzai je dodao da su avganistanske snage spremne da preuzmu veću odgovornost za bezbednost u zemlji. U razgovoru za „Vašington Post“ avganistanski predsednik je takođe istakao da se nada da će njegove iskrene primedbe pomoći da se poprave sadašnji, kako je naveo, nezadovoljavajući odnosi Sjedinjenih Država i Avganistana.

U međuvremenu, u nizu današnjih eksplozija u toj zemlji stradalo je troje civila, trojica vojnika NATO-a i isto toliko avganistanskih policajaca.*

XS
SM
MD
LG