Linkovi

Bajden: Umeren napredak u Avganistanu


Potpredsednik Džo Bajden smatra da međunarodne snage u Avganistanu koje predvode Amerikanci, postižu "umeren napredak" protiv Al-kaide.

Bajden je danas u Indijanapolisu, na američkom Srednjem zapadu, rekao da međunarodne snage moraju da uskrate utočište pripadnicima Al-kaide i izmene smer uspeha talibana. Američki potpredsednik je naglasio da je najnovija etapa "samo početak" i obećao da će sutuacija u Avganistanu biti ponovo procenjena u decembru.

Komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, u današnjem intervjuu za BBC, rekao je da su koalicione snage izmenile smer uspeha koji je postigao taliban u nekoliko pokrajina i glavnom gradu. Petreus je naglasio da su trupe međunarodnih saveznika sposobne da isto to postignu i u drugim delovima Avganistana, mada je upozorio da to neće biti lako ni brzo.

General Petreus je takođe ukazao da ostvarenje cilja predsednika Obame da američke trupe počnu povlačenje iz Avganistana jula 2011, zavisi od nivoa bezbednosti ostvarenog u toj zemlji i objasnio da nije u pitanju datum odlaska američkih snaga, već period kada će početi predaja odredjenih funkcija Avganistancima.

XS
SM
MD
LG