Linkovi

Manji broj civilnih žrtava u Avganistanu


Broj civilnih žrtava u Avganistanu u padu
Broj civilnih žrtava u Avganistanu u padu

Američki funkcioneri navode da je broj civilnih žrtava u Avganistanu pao za 15 odsto u prvoj polovini ove godine, prvi put od 2007. godine

Misija UN-a u Avganistanu navodi da su za 80 odsto tih žrtava odgovorni pobunjenici, koji najčešće postavljaju improvizovane eksplozivne naprave. Avganistanske i NATO snage odgovorne su za deset odsto, dok se preostalih deset odsto ne može pripisati ni jednoj strani.

Nikolas Hejsom, iz misije UN-a, navodi da njegova organizacija pozdravlja to smanjenje, ali ističe da je stopa ubistava i ranjavanja Avganistanaca i dalje alarmantna.

Civilnih žrtava bilo je i danas. Avganistanski funkcioneri saopštili da su dvojica bombaša samoubica napala patrolu NATO-a u glavnom gradu pokrajine Kunar, usmrtivši tri koaliciona vojnika i najmanje jednog avganistanskog civila. U istom napadu ranjena su tri civila. Taliban je preuzeo odgovornost za napad.

U saopštenju NATO-a navodi se da su vojnici poginuli u napadu pobunjenika u istočnom Avganistanu, ali nisu pružili dodatne detalje i nisu saopštili njihove nacionalnosti.
XS
SM
MD
LG