Linkovi

Avganistanci: 11 civilnih žrtava napada NATO-a


Kolateralna šteta napada u Avganistanu česta pojava
Kolateralna šteta napada u Avganistanu česta pojava

Amerikancima predvodjena koalicija je potvrdila da su medjunarodne snage naredile vazdušne udare pošto su juče bile izložene napadu iz te kuće

Avganistanski funkcioneri tvrde da je u koalicionom vazdušnom napadu NATO-a ubijeno 11 civila, uključujući 10 dece, u istočnom delu te zemlje tokom zajedničke avganistanske – NATO operacije protiv ekstremista Talibana.

Vladini funkcioneri u pokrajini Kumar danas su saopštili da je cilj tog vazdušnog napada bila jedna kuća u Pakistanu i da je pored civila ubijeno šestoro osumnjičenih ekstremista - uključujući dvojicu visokih komandanata Talibana.

Amerikancima predvodjena koalicija je potvrdila da su medjunarodne snage naredile vazdušne udare pošto su juče bile izložene napadu iz te kuće. Medjutim, funkcioneri NATO-a nisu potvrdili broj žrtava, istakavši da je istraga u toku.

Takodje danas, u napadu automobilom prepunim eksploziva ubijeno je petoro Amerikanaca – uključujući troje američkih vojnika, jednog civilnog službenika Sekertarijata za odbranu i mladu ženu diplomatu. U istom napadu, u južnoj avganistanskoj pokrajini Zabul, ubijen je i jedan avganistanski doktor.

Njihov konvoj je bio na putu da dostavi knjige za decu u jednoj avganistanskoj školi.
U medjuvremenu, načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Martin Demspi je doputovao u Kabul na sastanak sa američkim i avganistanskim funkcionerima radi procene broja američkih vojnika koji bi trebalo da ostanu u toj zemlji naredne godine u cilju obuke avganistanskih snaga.
XS
SM
MD
LG