Linkovi

Advokat: Policija kopirala podatke sa kompjutera novinara iz Kanzasa


Naslovna strana poslednjeg izdanja Marion kaunti rekord nedeljnika
Naslovna strana poslednjeg izdanja Marion kaunti rekord nedeljnika

Tokom racije u Merion kaunti rekord novinama u Kanzasu, policajci su tajno kopirali podatke sa najmanje jednog kompjutera koji su zaplenili i nisu ga vratili čak i kad im je bilo naređeno, naveo je advokat lista. Ilegalno je kopirano 17 gigabajta podataka sa kompjutera u vlasništvu ovog medija, rekao je advokat Berni Rouds za Glas Amerike.

"Ovo samo još više budi sumnju da sve ono što se desilo ovde nema legitimnu svrhu", naveo je Rouds.

Lokalna policija, na čelu sa šefom Gideonom Kodijem, izvršila je raciju u ovom listu i u domu izdavača 11. avgusta. Zaplenili su kompjutere, mobilne telefone, hard diskove i druge stvari, koje su potom stajale kod šerifa u kancelariji. Policija je navela da je racija sprovedena nakon što je vlasnica lokalnog restorana tvrdila da je novinar ovog lista počinio krađu identiteta, tako što je tražio javno dostupne podatke o njoj na sajtu Odeljenja za prihode u Kanzasu.

Nakon što su raciju osudile grupe za zaštitu slobode medija i mediji širom sveta, okružni tužilac je 16. avgusta odlučio da nema dovoljno dokaza da se opravda pretres prostorija, te je sudija naredio da se zaplenjene stvari vrate. Osam predmeta je bilo na spisku oduzetih stvari koju je sačinio list.

Međutim, kada je sud objavio listu predmeta, na njoj je bilo devet stvari, kako tvrdi Rouds. Predmet koji nedostaje je naveden kao "Digitalni podatak" u sudskom spisu.

Advokat smatra da su tako nelegalno pokušavali da dođu do dokaza. Sudeći po svemu što se desilo posle racije, on kaže da je i sam pretres bio nelegalan.

Šerif Marion kauntija nije odgovorio na zahteve Glasa Amerike da komentariše.

"Brine me šta je policija uopšte tražila, trebalo bi da su nešto tražili. Ali ko njih kontroliše, to ne znamo", naveo je izdavač lista Erik Majer za Glas Amerike.

Rouds je rekao za Glas Amerike da ako ove novine ne nađu način da se dogovore sa gradskim vlastima, moraće da traže pravdu na sudu.

"Tužićemo šefa Kodija, policiju i grad jer su prekršili Ustav", kaže advokat.

XS
SM
MD
LG