Linkovi

"12 godina ropstva" najbolji film


Ekipa filma 12 Years a Slave slavi posle osvajanja Oskara za najbolje ostvarenje
Ekipa filma 12 Years a Slave slavi posle osvajanja Oskara za najbolje ostvarenje

Film „12 godina ropstva“, drama o otmici slobodnog Afroamerikanca u 19. veku, bazirana na istorijskom dogadjaju, dobila je Oskara za najbolje ostvarenje.

Brojne holivudske zvezde su sinoć u Los Andjelesu prisustvovale 86. godišnjoj dodeli Oskara, najglamuroznijoj večeri filmske industrije, čiji je domaćin bila Elen De Dženeres.

Film „12 godina ropstva“, drama o otmici slobodnog Afroamerikanca u 19. veku, koji je potom prodat kao rob, bazirana na istorijskom dogadjaju, dobila je Oskara za najbolje ostvarenje.

Meksički reditelj Alfonso Kuaron je osvojio Oskara u kategoriji najboljeg reditelja za dramu iz svemira „Gravitacija“.

Metju Mekonahi je dobitnik Oskara za najbolju mušku za ulogu u filmu „Poslovni klub Dalas“ u kojem tumači homofoba i teksaškog ljubitelja rodea koji oboleva od side.

Oskara za najbolju žensku ulogu osvojila je Kejt Blanšet za ulogu osramoćene i propale bogatašice u filmu Vudija Alena „Nesrećna Džasmin“.

Dobitnika Oskara u kategorji najboljeg filma ostvarenje „12 godina ropstva“ režirao je britanski crnac Stiv MekKvin.

Novopridošlica iz Kenije Lupita Niongo je dočekana ovacijama kada je dobila Oskara za najbolju sporednu rolu u filmu „12 godina ropstva“.

Niongo je rekla: „Ni u jednom trenutku ne zaboravljam da je tako veliki deo zadovoljstva u mom životu došao zahvaljujući velikom bolu u životima drugih“, čime je mislila na svoje tumačenje nesrećne robinje Petsi.

Džered Leto je dobio nagradu za najbolju sporednu rolu za tumačenje transvestita zaraženog virusom HIV u filmu „Poslovni klub Dalas”. Primivši nagradu Leto se zahvalio majci što ga je učila da sanja smele snove.
XS
SM
MD
LG