Linkovi

Abu Hamza izručen SAD


People visit the Chitose-Lake Shikotsu Ice Festival illuminated by colorful light to produce a fantastic world in Chitose, Japan, Jan. 24, 2014.
People visit the Chitose-Lake Shikotsu Ice Festival illuminated by colorful light to produce a fantastic world in Chitose, Japan, Jan. 24, 2014.

Britanski sud odbacio žalbe islamskog sveštenika i još četvorice osumnjičenih za terorizam, posle čega su svi tokom noći prebačeni preko okeana

Radikalni muslimanski sveštenik Abu Hamza al-Masri trebalo bi danas da se pojavi pred federalnim sudijom u Njujorku, pošto ga je Velika Britanija zbog optužnice za terorizam izručila SAD.

Zvanični kažu da će Hamzi optužnica formalno biti predstavljena u utorak.

Bivši imam rođen u Egiptu optužen je - između ostalog - za kovanje zavere da osnuje kamp za obuku terorista u saveznoj državi Oregon i vođenje nasilnog svetog rata u Avganistanu. Takođe je optužen za pomaganje u otmici 16 zapadnih turista u Jemenu 1998. U tom incidentu ubijne su četiri osobe.

Hamza je u SAD stigao rano jutros zajedno sa još četiri britanska državljanina koje SAD traže zbog optužbi za terorizam.

Dvojica osumnjičenih - Adel Abdul Beri i Kaled al-Favaz - traže se zbog njihove navodne uloge u bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. Oni su optuženi za kovanje zavere sa al-Kaidom da izvrše napade u kojijma je stradalo 224 ljudi. Njihove optužnice trebalo bi da budu pročitane u istom sudu u Njujorku do kraja dana.

Poslednja dvojica osumnjičenih - Babar Ahmad i Sajed Talha Asan - izjasnili su se da nisu krivi u federalnom sudu u Nju Hejvenu, u državi Konektikat, povodom optužbi da su podržavali terorizam kroz svoj vebsajt, i ostaće u zatvoru do suđenja.

Kritičari izručenja tvrde da je trebalo da njih dvojica, kao kompjuterski stručnjaci i britanski državljani koji su sajt održavali u Britaniji, ostanu u zemlji.
XS
SM
MD
LG