Linkovi

Abazović sa Eskobarom: Nova Vlada donijeće još odluka u cilju suzbijanja ruske agresije


ARHIVA - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto: gov.me, B. Ćupić)
ARHIVA - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto: gov.me, B. Ćupić)
Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade Dritan Abazović najavio je u subotu, nakon sastanka sa Specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, da će nova izvršna vlada, ukoliko bude formirana, donijeti još nekoliko odluka za snažniju podršku saveznika u cilju suzbijanja ruske agresije na Ukrajinu.

Prema navodima saopštenja Vlade, Abazović i Eskobar razmijenili su mišljenja o dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini i potencijalnim budućim aktivnostima u cilju sankcionisanja agresije Ruske Federacije na istoku Evrope.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je trenutno od presudne važnosti da zemlje Zapadnog Balkana pokažu veliku odlučnost u odbrani civilizacijskih vrijednosti i stanu do kraja jedinstveno uz svoje EU i NATO saveznike.

„Crna Gora je spremna da proširi opseg sankcija kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku EU. Pratićemo situaciju sa ruskim oligarsima i preuzeti sve mjere u skladu sa zakonom ukoliko budu dolazili u Crnu Goru. U cilju očuvanja stabilnosti i cjelokupne bezbjednosti zemlje, sprovodimo aktivnosti u cilju suzbijanja malignih uticaja u Crnoj Gori, što je prethodno rezultiralo protjerivanjem jednog ruskog diplomate od strane Ministarstva vanjskih poslova” piše u saopštenju.

Abazović je istakao da “pored humanitarne i finansijske pomoći, neće izostati ni pomoć u vojnoj opremi, čim se okončaju unutrašnje procedure u Crnoj Gori“.

On je naveo da Crna Gora nastoji biti primjer stabilnosti i jasne evropske i evroatlantske politike na Zapadnom Balkanu, promovišući ideje mira, dijaloga i suživota.

U ovim trenucima se, kako je istakao Abazović, prepoznaju zemlje koje istinski baštine vrijednosti mira, demokratije i evropskog načina života.

Prema navodima saopštenja, Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, zahvalio se Crnoj Gori na partnerstvu i naveo da se može računati na svu pomoć SAD-a.

Razgovoru između Eskobara i Abazovića, prisustvala je i ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

XS
SM
MD
LG