Linkovi

Poziv Rusiji da ne šalje rakete Siriji


Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele (levo) i američki državni sekretar Džon Keri tokom današnje konferencije za medije, u Vašingtonu
Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele (levo) i američki državni sekretar Džon Keri tokom današnje konferencije za medije, u Vašingtonu

Američki državni sekretar Džon Keri i njegov nemački kolega Gvido Vestervele pozvali su Rusiju da ne šalje nove protivavionske rakete Siriji

Sjedinjene Države i Nemačka pozvale su Rusiju da ne snabdeva režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada savremenim protivavionskim raketama.

Posle današnjih razgovora u Vašingtonu, američki državni sekretar Džon Keri i nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele izjavili su da bi bilo kakva isporuka ruskog naoružanja Siriji produžila tamošnji građanski rat.

Keri je takođe rekao da bi slanje ruskih raketa tipa S-300 Siriji ugrozilo bezbednost Izraela kao i mogućnost održavanja mirovne konferencije. On je dodao da situaciju pogoršava ne samo slanje ruskog oružja već i oružja iz Irana i od libanske ekstremističke grupe Hezbolah.

Nemački ministar inostranih poslova takođe je kritikovao isporuke oružja Asadovom režimu nazvavši ih “potpuno pogrešnim”. On je pozvao sve da ne potkopavaju mogućnost održavanja mirovne konferencije o Siriji rekavši da bi međunarodna zajednica trebalo da shvati koliko bi ta konferencija bila važna jer bi možda otvorila mogućnost za okončanje rata.

Rusija je obećala da će poslati protivavionske rakete Siriji koje bi mogle da posluže za odvraćanje od strane vojne intervencije. Ali ruska novinska agencija Interfaks saopštila je danas da do te isporuke neće doći možda za nekoliko meseci.

Jedan izvor u ruskoj industriji naoružanja rekao je pomenutoj agenciji da isporuka neće početi pre septembra.
XS
SM
MD
LG