Linkovi

Reciklaža plastike u SAD


Bacanjem u kontejner za reciklažu, ovde u Vašingtonu, plastične flaše i drugi slični predmeti polaze na put dug i do hiljadu kilometara

Reciklaža otpada postala je deo svakodnevnog života u američkim gradovima i jedna od najvažnijih funkcija industrije za preradu sekundarnih sirovina. U mnogim delovima Sjedinjenih Država reciklaža je postala zakonska obaveza. Evo kako se to radi sa plastičnom ambalažom.

Bacanjem u kontejner za reciklažu, ovde u Vašingtonu, plastične flaše i drugi slični predmeti polaze na put dug i do hiljadu kilometara. Prva stanica je Centar za reciklažu, u susednom okrugu Princ Džordž, gde se svakoga sata sortira oko 35 tona odbačenog papira i plastike.

„Kao prvo, kamioni istovaruju materijal na pod odakle se baca na prvu rešetku gde se karton odvaja od ostalog materijala“, kaže šef centra Jenju Gedšu.

U sledećoj fazi razdvajaju se staklo i plastika – staklo se drobi, a plastika se gnječi i pakuje u velike bale koje se kamionima odvoze do fabrike za preradu, više od 500 kilometara južnije, do Fajetvila u Severnoj Karolini. Ovde se nedeljno prerađuje 450 do 680 tona plastike, odnosno oko 18 tona dnevno.

„Plastične flaše ovde ulaze u mašinu za pranje, sličnu vašoj veš mašini, samo što je ova duža i veća“, kaže Džej Čilton iz firme Klir pat reciklaža.

Vrela voda skida etikete i druge nepotrebne ostatke. Plastika se zatim secka i propušta kroz sito da bi se dobile takozvane PET ljuspice, koje se skladište u visokim silosima ili se pakuju u ogromne vreće radi prodaje proizvođačima plastičnih predmeta.

Ovako to stiže do nas, a mi ga prerađujemo u neki drugi proizvod“, kaže menadžer kompanije Peninsula pekedžing.

U postrojenju kompanije Peninsula pekedžing plastika se topi, izvlači u folije i propušta kroz prese koje je oblikuju u razne proizvode.

Ovakve providne ljuspice ulaze u peć gde se prerađuju 3 do 4 sata“, kaže Mark Ret.

Veliki valjci presuju plastiku u foliju koja se namotava u rolne. U presama se ta plastika ponovo zagreva, oblikuje i seče u proizvode kao što su kontejneri za hranu. Odbačeni delovi ponovo se recikliraju.

„Ovo je kontejner za salatu. Ne znam gde će završiti. Verovatno negde gde ima mnogo celera, šargarepe i paradajza“, kaže Mark Ret.

Čitav proces, od odlaganja u kontejner za reciklažu do dobijanja novog proizvoda traje samo nekoliko dana, uz veliku verovatnoću da će nova ambalaža još ko zna koliko puta proći kroz isti proces.
XS
SM
MD
LG