Linkovi

Prva misa novog pape


Papa Franja tokom jutrošnje molitve u crkvi Presvete Marije, u Rimu
Papa Franja tokom jutrošnje molitve u crkvi Presvete Marije, u Rimu

Novoizabrani papa Franja molio se jutros Crkvi svetog Petra u Rimu, a kasnije prevodio misu za kardinale, u Sikstinskoj kapeli

Papa Franja je počeo svoj prvi dan na položaju poglavara milijardu i 200 miliona rimokatolika u svetu, molitvom u Crkvi svetog Petra, a potom misom u vatikanskoj Sikstinskoj kapeli sa kardinalima koji su ga izabrali.

Dojučerašnji kardinal Horhe Bergoljo iz Argentine, prvi je jezuita koji je izabran za poglavara crkve i prvi od 266 papa tokom protekle dve hiljade godina, koji je izabrao ime Franja. Vjerski lideri i državnici iz celog sveta upućuju čestitke bivšem nadbiskupu Buenos Ajresa starom 76 godina, koji će zvanično postati papa na skromnoj svečanosti u utorak.

Američki predsednik Barak Obama je odao kardinalima priznanje na izboru. On je rekao da izbor prvog pape iz dve Amerike govori o snazi i vitalnosti regiona koji - kako se izrazio - „sve više određuje oblik sveta“. Potpredsednik Džozef Bajden, i sam rimokatolik, predvodiće američku delegaciju koja će prisustvovati ruko-položenju pape u Crkvi svetog Petra u Vatikanu.

Izraelski predsednik Šimon Peres je rekao da će papa Franja biti „dobrodošao gost u Svetoj zemlji, kao čovek nadahnuća koji može da doprinese pokušajima uspostavljanja mira na burnom području“. I Ruski predsednik Vladimir Putin je uputio telegram sa čestitkama novom papi. Putin je istakao da je uvjeren da će se „konstruktivna saradnja“ Rusije i Vatikana dalje razvijati „na temeljima hrišćanskih vrednosti koje nas ujediniuju“.

Na ulicama Buenos Ajresa, noćas se proslavljao izbor novog Rimokatoličkog poglavara. Građani su se u radosnoj atmosferi okupili na ulicama oko katedrale u Buenos Aijresu, mašući zastavama Argentine i Vatikana.

Predsednica Argentine, Kristina Fernandes, odala je priznanje izboru kardinala Bergolja za novog papu, rekavši da je on odlukom da uzme ime Franja, nagovestio u kojem će pravcu povesti crkvu.

“Iz dubine duše želimo Franji da uspe da uspostavi viši nivo razumevanja među ljudima i religijama. Izbor imena Franja, što je verujem po svetom Franji Asiškom, svetitelju sirotinje, biće opcija najviših lidera Rimokatoličke crkve, tako da ćemo najzad moći da ujedinimo celo čovečanstvo, sve ljude kao jednake, u zajedništvu, ljubavi i pravdi”, rekla je Fernandes.

Papa Franja se sukobio sa predsednicom Kristinom Fernandez, zbog njene podrške legalizaciji istopolnih brakova, nazvavši to “pokušajem da se uništi božji plan”.
XS
SM
MD
LG