Linkovi

Počela predsednička kampanja u Venecueli


Opozicioni predsednički kandidat na izborima u Venecueli, Enrike Kapriles
Opozicioni predsednički kandidat na izborima u Venecueli, Enrike Kapriles

Dva predsednička kandidata, Nikolas Maduro i Enrike Kapriles, traže podršku naroda na izborima zakazanim za 14. april

U Venecueli je otpočela intenzivna politička kampanja za predsedničke izbore 14. aprila, koji su raspisani posle prošlonedeljne smrti socijalističkog lidera Uga Čaveza, koji je preminuo nakon dugotrajne borbe sa rakom.

Opozicioni lider Enrike Kapriles saopštio je juče da će se kandidovati protiv aktuelnog vršioca dužnosti predsednika Nikolasa Madura. Kapriles, kojeg je Ugo Čavez porazio na predsedničkim izborima prošlog oktobra, osudio je u petak inauguraciju Madura kao vršioca dužnosti predsednika, nazvavši taj čin “ustavnom prevarom.”

“Želim da kažem našem narodu danas sa ovog mesta, vezan za Boga u kojeg verujem, da ću se boriti zajedno sa svima vama. Nikolas, ne dajem ti slobodnu propusnicu. Moraćeš da me pobediš glasovima, a ja ću se za svaki glas boriti. Boriću se za zemlju bez obzira na cenu toga, jer domovinu nosim u svom srcu, jer ti nisi jedan od ‘dobrih momaka’, niti smo mi ‘loši momci.’ Ima nas na milione koji volimo svoju zemlju”, rekao je Kapriles.

Međutim, na jučerašnjem zboru svojih pristalica, Maduro se zarekao da će pobediti na aprilskim izborima kako bi nastavio Čavesov socijalistički program.”

“Na dužnosti sam predsednika jer tako nalaže Ustav, ali iznad svega zato što je predsednik Ugo Čavez to naredio. Biću predsednički kandidat i biću predsednik republike, kao i vrhovni komandant oružanih snaga jer je on naredio da to budem, i ja ću u potpunosti ispuniti njegova naređenja. Ali potrebna mi je narodna podrška. Potrebna mi je podrška revolucionarnih snaga. Potrebna mi je podrška plemenitog naroda ove zemlje,” rekao je Maduro.

Čaves je imenovao potpredsednika Madura za svog naslednika u decembru, pred odlazak na Kubu, gde je poslednji put operisan od raka.

Čavesova smrt potresla je milione njegovih odanih, uglavnom siromašnih pristalica, kojima je obećao bolju budućnost. Njegova smrt je takođe obnovila političke nade protivnika koji su ga osuđivali kao diktatora.
XS
SM
MD
LG