Linkovi

SAD kritikuju novi ruski zakon


Jedna od demonstrantkinja protiv ruskog zakona ispred ruske Dume, sa transparentom na kome piše "Dajte deci šansu da žive"
Jedna od demonstrantkinja protiv ruskog zakona ispred ruske Dume, sa transparentom na kome piše "Dajte deci šansu da žive"

Donji dom ruskog parlamenta usvojio zakon kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju rusku decu bez roditelja

Ambasador SAD u Moskvi, Majkl Mekfol, kritikovao je najnoviji ruski zakon kojim se zabranjuje američkih državljanima da usvajaju decu iz Rusije. On je danas izrazio zabrinutost da se tom merom blagostanje dece vezuje za jednu drugu vrstu pitanja.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, danas je posle trećeg čitanja usvojio taj predlog sa 470 prema 7 glasova, posle čega će biti prosleđen Gornjem domu. Smatra se da je taj zakonski predlog odgovor na nedavno usvajanje takozvanog Zakona Magnickog, u američkom Kongresu, koji predviđa sankcije za građane Rusije povezane sa kršenjima ljudskih prava.

U izjavi datoj jednom novinaru, zamenica direktora Hjuman rajts voča u Moskvi, Rejčel Denber, rekla je da je ne iznenađuje politička odmazda zbog američkog zakona, ali da je šokantno to što su ruski zakonodavci doveli u pitanje blagostanje dece. Ona je dodala da to sužava opcije za decu u ruskim sirotištima.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je priznao da je taj zakonski predlog “emotivno” reagovanje na američki zakon, ali da će odluku o njegovom potpisivanju doneti tek kada ga bude proučio.
XS
SM
MD
LG