Linkovi

40 osoba privedeno sa današnjeg protesta u Moskvi


Ruaski opozicioni lider Sergej Udalcov maše novinarima pred ulazak u ruskog Istražnog komiteta, danas, u Moskvi
Ruaski opozicioni lider Sergej Udalcov maše novinarima pred ulazak u ruskog Istražnog komiteta, danas, u Moskvi

U nastojanju da rastera antivladin protest u Moskvi policija privela 40 osoba, uključujući četvoro istaknutih ličnosti opozicije

Ruska policija privela je danas oko 40 osoba, uključujući četvoro istaknutih ličnosti opozicije, u nastojanju da razbije nedozvoljeni antivladin protest u Moskvi.

Među uhapšenima su lideri opozicije Aleksej Navalni, Sergej Udalcov, Ilja Jašin i Ksenija Sobčak.

Današnjim protestom demonstranti su želeli da obeleže godinu dana demonstracija protiv predsednika Vladimira Putina i njegovog sve snažnijeg uticaja.

Uprkos mrazu i masovnom prisustvu policije hiljade ljudi okupilo se na moskovskom trgu Lubjanka, nedaleko od sedišta ruske Federalne bezbednosne službe, naslednice nekadašnjeg sovjetskog KGBa.

Moskovske vlasti odbile su da odobre današnji protestni skup.

Jedan od glavnih organizatora protesta protiv vlade, Aleksej Navalni, je pod istragom zbog sumnje da je počinio finansijske prevare. On odbacije tu optužbi, za koju bi mogao da bude osuđen kaznom od 10 godina zatvora.

Na trgu Lubjanka nalazi se i spomenik žrtvama političke represije u Sovjetskom Savezu, takozvani Solovetski kamen, kraj koga su mnogi demonstranti položili cveće u znak sećanja na pomenute žrtve.

Takođe danas, opozicione grupe osnovale su novu stranku nazvanu Narodni savez, u nastojanju da protivnike vlade u Moskvi podstaknu na akciju.

Predsednik Putin već više od deset godina naizmenično zauzima dva najviša položaja – predsednika i premijera – smenjujući se na tom mestu sa lično izabranim naslednikom Dimitrijem Medvedevom. Ranije ove godine Putin je osvojio treći predsednički mandat. Od tada, ruski parlament je brzo usvojio niz zakona kojima se ograničavaju sloboda govora i okupljanja, kao i rad nekih od međunarodnih nevladinih organizacija.
XS
SM
MD
LG