Linkovi

UN osudile lansiranje severnokorejske rakete


Snimak lansiranja severnokorejske rakete koji je emitovala savernokorejska centralna novinska agencija
Snimak lansiranja severnokorejske rakete koji je emitovala savernokorejska centralna novinska agencija

Savet bezbednosti UN i mnoge pojedinačne zemlje osudili su lansiranje balističke rakete kao ugrožavanje stabilnosti na Korejskom poluostrvu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je današnje lansiranje severnokorejske balističke rakete kao kršenje rezolucija UN kojima se Pjongjangu zabranjuje vršenje takvih proba. U Vašingtonu, predstavnik Bele kuće Džej Karni rekao je da će Severna Koreja snositi posledice zbog lansiranja rakete, dodajući da je ta odluka režima u Pjongjangu “za žaljenje”.

Severna Koreja je danas objavila video snimak za koji kaže da predstavlja uspešno lansiranje dugometne rakete.

Državni mediji nazivaju to revolucionarnom misijom, “u skladu sa poslednjim instrukcijama” pokojnog lidera Kim Džong-ila.

Američka vojska potvrđuje da je Severna Koreja “lansirala objekat koji je po svemu sudeći stigao do orbite”, što su ponovili i drugi analitičari.

Sjedinjene Države, Južna Koreja, Japan i mnoge druge zemlje osudile su tu probu koja je zabranjena rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Južnokorejski ministar inostranih poslova Kim Sung-hvan rekao je da će Pjongjang snositi “ozbiljnu odgovornost” i ući dublje u izolaciju.

“Severna Koreja je ignorisala upozorenja i zahteve međunarodne zajednice da otkaže lansiranje. Naša vlada snažno ga osuđuje zajedno sa međunarodnom zajednicom”, rekao je Kim.

Predstavnik kineske vlade takođe je izrazio zabrinutost i istakao potrebu održavanja stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

“Pratili smo izveštaje da je Severna Koreja lansirala satelit, kao i reagovanje zainteresovanih strana. Izražavamo žaljenje što je Severna Koreja to učinila uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice. Kina se uvek zalaže za pregovore kao način da Severna Koreja stekne dugotrajan mir i stabilnost. Nadamo se da će zainteresovane strane reagovati mirno i da će očuvati mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu”, rekao je kineski predstavnik.

Predstavnik ruske vlade rekao je da lansiranje jasno predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti.

“Novo lansiranje koje je sprovela Demokratska Narodna Republika Koreja nasuprot gledišta međunarodne zajednice, uključujući pozive Rusije, uzrokuje naše duboko žaljenje. Taj korak Severne Koreje je kršenje rezolucije Saveta bezbednosti broj 1874 koji joj nedvosmisleno zabranjuje lansiranje raketa sa balističkom tehnologijom”, rekao je Lukaševič.

Rusija i Kina su stalne članice Saveta bezbednosti UN, koji se sastao radi diskusije o ovom slučaju.

Lansiranje je iznenadilo mnoge posmatrače i zapadne diplomate jer su izveštaji od dan ranije nagoveštavali da Severna Koreja rastavlja raketu zbog tehničkih problema.

Ranije ove godine, jedna severnokorejska raketa eskplodirala je po uzletanju, a lansiranja dugometnih raketa 2006. i 2009. takođe su se završila neuspehom iako je Severna Koreja tvrdila da su bila uspešna.
XS
SM
MD
LG