Linkovi

Severna Koreja lansirala dugometnu raketu


Snimak objavljivanja vesti o lansiranju balističke rakete na severnokorejskoj televiziji
Snimak objavljivanja vesti o lansiranju balističke rakete na severnokorejskoj televiziji

Lansiranje, kako je navedeno "meteorološkog satelita" izazvalo je osudu od strane mnogih vlada širom sveta

Severna Koreja je uspešno lansirala dugometnu raketu izazvavši oštre kritike od strane vlada širom sveta.

Severnokorejski državni mediji preneli su danas vest da je trostepena raketa uspešno postavila jedan, kako je rečeno, meteorološki satelit u orbitu oko zemlje.

Američke oružane snage potvrdile su da je Pjongjang “lansirao objekat koji je po svemu sudeći stigao do orbite”. Drugi analitičari dali su slično saopštenje.

Sjedinjene Države, Južna Koreja, Japan i niz drugih država odmah je osudilo to lansiranje nazvavši ga testiranjem balističke rakete, što je Severnoj Koreji zabranjeno na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Diplomate kažu da će Savet bezbednosti danas diskutovati o tom događaju. Južna Koreja i Japan takođe će održati hitne sednice svojih najviših bezbednosnih saveta.

Vreme odabrano za lansiranje iznenadilo je mnoge posmatrače i zapadne diplomate jer je u izveštajima objavljenim samo dan ranije nagoveštavano da Severna Koreja rastavlja raketu zbog tehničkih teškoća.

Rezolucijama Ujedinjenih nacija usvojenim 2006 i 2009. godine Severnoj Koreji je zabranjeno da sprovodi bilo kakve raketne i nuklearne testove, pošto je Pjongjang prethodno obavio podzemne nuklearne probe. Pokušaj lansiranja slične rakete u aprilu bio je neuspešan.
XS
SM
MD
LG