Linkovi

Zemljotres i cunami u Japanu


Lokalni stanovnici prate televizijske izveštaje u jednoj školi pretvorenoj u prihvatilište za evakuisane

Upozorenje na opasnost i poziv za evakuaciju povučeni su pošto zemljotres i cunami srećom nisu izazvali nikakve posledice

Snažan podmorski zemljotres uzdrmao je severoistočnu obalu Japana izazvavši mali plimski talas i ljuljanje visokih zgrada čak i u Tokiju.

Cunami visok jedan metar udario je danas u obalu u Išinomakiju, u prefekturi Mijagi, području koje su u martu 2011. godine opustišili mnogo jači zemljotres i potonji plimski talas.

Današnji zemljotres jačine 7,3 stepena nije izazvao ljudske žrtve, a japanske vlasti su nešto kasnije povukle upozorenje na opasnost od cunamija.

Nacionalna radiotelevizija HNK prekinula je redovan program da bi izvestila o zemljotresu i pozvala stanovnike priobalnog područja da se evakuišu u unutrašnjost, što je više hiljada ljudi i učinilo.

Tokijska električna kompanija, inače vlasnik nuklearne elektrane Fukušima oštećene u cunamiju 2011, izvestila je da u njenim postrojenjima nije bilo problema.

U prošlogodišnjem zemljotresu jačine 9 stepeni i cunamiju koji je izazvao poginulo je i nestalo oko 20 hiljada ljudi. Katastrofa je takođe izazvala topljenje jezgra jednog od reaktora u elektrani Fukušima, što je dovelo do najgore mirnodopske nuklearne katastrofe od eksplozije nuklearke u Černobilu, 1986. godine.
XS
SM
MD
LG