Linkovi

Odobreno razmeštanje raketa Patriot


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na konferenciji za novinare u Briselu
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na konferenciji za novinare u Briselu

Turska je prvi put zatražila pomoć od NATO-a kada su artiljerijske granate sirijske armije pale na tursku teritoriju u oktobru

NATO je danas odobrio razmeštanje raketa Patriot duž turske granice sa Sirijom. "Na zahtev Turske, NATO je odlučio da pojača tursku odbrambenu moć da bi se zaštitili stanovništvo i teritorija Turske", navodi se u saopštenju ministara odbrane država NATO-a.

Turska je prvi put zatražila pomoć kada su artiljerijske granate sirijske armije pale na tursku teritoriju u oktobru. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, izjavio je da mogućnost da ugrožena Sirijska vlada upotrebi hemijsko oružje protiv pobunjenika, povećava hitnost situacije. On je rekao da je bilo kakva upotreba hemijskog oružja "potpuno neprihvatljiva" i da bi odmah izazvala reagovanje.

Predsednik Barak Obama je juče upozorio predsednika Bašara al-Asada da bi korišćenje hemijskog oružja bilo "tragična greška" sa ozbiljnim posledicama. Za to vreme, sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javila je da je u današnjem nasilju širom zemlje poginulo 198 osoba.
XS
SM
MD
LG