Linkovi

Novi masovni protesti u Kairu


Pripadnici egipatskih snaga bezbednosti hapse jednog od demonstranata tokom današnjih žestokih protesta na trgu Tahrir, u Kairu
Pripadnici egipatskih snaga bezbednosti hapse jednog od demonstranata tokom današnjih žestokih protesta na trgu Tahrir, u Kairu

Na kairskom trgu Tahrir hiljade demonstranata protestuju zbog odluke predsednika Mohameda Morsija da sebi dodeli široka ovlašćenja

Hiljade demonstranata na kairskom trgu Tahrir protestuje protiv egipatskog predsednika Mohameda Morsija pošto je on rekao najvišim sudijama u zemlji da dekret kojim je sebi dao nova ovlašćenja ostaje na snazi.

Policija je ispaljivala suzavac kako bi potisnula demonstrante koji su bacali kamenice. Dopisnica Glasa Amerike u Kairu, Elizabet Arot, kaže kako se očekuje da će broj demonstranata nastaviti da raste iako su Morsijeve pristalice iz Muslimanskog bratstva otkazale kontrademonstracije.

Opozicione grupe u Egiptu zahtevaju ukidanje Morsijevog dekreta optužujući ga za pokušaj preuzimanja diktatorskih ovlašćenja kakva je imao njegov prethodnik, dugogodišnji predsednik Hosni Mubarak, koji je prošle godine posle dugih i krvavih demonstracija svrgnut sa vlasti.

U ponedeljak Morsi je obećao Pravosudnom savetu Vrhovnog suda da će svoja nova samoproglašena ovlašćenja ograničiti na, kako je rekao, „predsednička pitanja“. Ali ne postoji definicija za „predsednička pitanja“ nad kojima Morsi ima apsolutnu vlast.

22. novembra Morsi je doneo dekret kojim se sudovima onemogućava da se suprotstavljaju njegovim odlukama. On pravda tu svoju odluku kao privremenu meru za ubrzavanje demokratskih reformi usporenih pravnim začkoljicama u pravosudnom sistemu u kome još ima mnogo funkcionera iz Mubarakove ere.

Morsi je rekao da će njegov dekret važiti dok se ne održe parlamentarni izbori u skladu sa novim ustavom koji mora da bude odobren na opštem referendumu.

Opozicioni aktivisti su istoga dana pokrenuli proces protiv Morsijeve odluke podnevši tužbu u jednom administrativnom sudu, koji je saopštio da će početi da razmatra taj slučaj 4. decembra.

Vlasti kažu da je u sukobima u vezi sa predsedničkim dekretom ubijen jedan islamski aktivista dok je najmanje 370 ljudi ranjeno.
XS
SM
MD
LG