Linkovi

Zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju Srbije i Crne Gore EU


Evropska komisija je u Strazburu usvojila izveštaj za Savet ministara EU, u kojem se ističe da ostvarene reforme omogućavanju pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, uz upozorenje da je "proces reformi još uvek krhak, posebno zbog teškoća nasledjenih od bivšeg režima".

“Srbija i Crna Gora je od pada Miloševićevog režima značajno napredovala u ispunjavanju političkih i ekonomskih merila procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i razvijanju kapaciteta za pregovore i sprovodjenje u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

U izveštaju Savetu ministara EU se navodi nužnost postepenog ispunjavanja uslova potpune saradnje s Haškim sudom i sprovodjenja prioriteta u akcionim planovima Srbije, Crne Gore i državne zajednice u okviru "evropskog partnerstva" sa EU.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Strazburu da je pozitivna ocena studije o izvodljivosti početak evropskog puta za Srbiju i Crnu Goru. Ren je dodao da je zadovoljan što je Beograd konačno učinio značjan napredak u saradnji s Haškim tribunalom, ali je naglasio da pregovori o ulasku Srbije i Crne Gore u EU neće biti razmotrani sve dok ne bude uspostavljena potpuna saradnja sa Haškim tribunalom.

S obzirom na to da se približava 10. godišnjica masakra u Srebrenici, ratni lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti izvedeni pred lice pravde. To je jedini način da se ostvari pomirenje i da se ide dalje u procesu priključenja Srbije i Crne Gore EU, rekao je Ren.

Ritam približavanja SCG Evropskoj uniji će, prema stanovištima Evropske komisije, zavisiti od brzine reformi, a Savet ministara EU može prekinuti pregovore o pridruživanju u slučaju da se Beograd i Podgorica "ne drže preuzetih obaveza i manjkavo rešavaju probleme navedene u izveštaju".

Evropska komisija je medju posebno važna pitanja koja SCG mora rešiti u toku idućih meseci, uvrstila da srpske i crnogorske vlasti moraju postići "konstruktivan dogovor" o sprovodjenj odredbi Ustavne povelje SCG, naročito, raspodeli ovlašćenja. Komesari izvršnog tela Evropske unije naglašavaju da "dve republike moraju odlučno prionuti na reforme pravosudnog i ekonomskog sistema i ojačati kapacitet državne uprave, naročito kad su u pitanju konkurencija, pravo na intelektualno vlasništvo, javne nabavke, carinski i poreski sistem".

"Dve republike moraju s odlučnošću nastaviti reforme u pravosudju, kao i u policijskim i bezbednosnim službama. Bitka protiv organizovanog kriminala i korupcije mora ojačati i doneti opipljive rezultate", navodi se u izveštaju. "Raspodela sadašnjih ovlašćenja izmedju državne zajednice i republika", ističe se u u izveštaju, "mora biti jasnije razlučena, posebno kad je u pitanju intelektualno vlasništvo, normalizacija, politika viza, pravo azila, imigracija i integrisano upravljanje granicama".

Evropski komesari, pored ostalog, primećuju da je "malo napretka u istragama o zločinima počinjenim pod starim režimom", kao i da se "sloboda izražavanja uglavnom poštuje, iako se još uvek nameću ograničenja za slobodu sredstava informisanja". Evropska komisija danas je usvojila studiju o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru, u kojoj ocenjuje da je državna zajednica spremna da pregovara o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom.

Evropska komisija je ocenila da su Srbija i Crna Gora učinile dovoljan napredak u ispunjavanju preduslova i razvoju sposobnosti i kapaciteta da pregovaraju o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Evropska komisija preporučuje početak pregovora o tom sporazumu, koji će biti prva ugovorna veza EU i SCG, i podneće predlog mandata za te pregovore.

U saopštenju Evropske komisije se, medjutim, napominje da u cilju što većeg napretka SCG u tim pregovorima državna zajednica mora nastaviti da poboljšava svoju saradnju sa Haškim tribunalom, sve dok njene obaveze ne budu u potpunosti ispunjene.

XS
SM
MD
LG