Linkovi

Najbolji sajtovi sa otvorenim kodom


Prema jednom od kriterijuma svi postojeći kompjuterski programi mogu se podeliti u dve grupe - one sa zatvorenim i one sa otvorenim kodom. Šta to praktično znači?

Svaki kompjuterski program, ili softver, sastoji se iz hiljada i hiljada linija instrukcija za kompjuterski procesor kako bi mogao da reaguje na komande koje dobija od korisnika i obavlja neke korisne radnje - od pisanja teksta i crtanja slika i crteža, preko slanja i primanja elektronske pošte, do recimo obrade fotografija.

Mnoge kompanije koje razvijaju i prodaju razne vrste softvera, kao što je već poslovični Majkrosoft, ljubomorno čuvaju svoje programe pod šifrom, kako niko ne bi mogao da ulazi u njih i menja ih po svojoj volji. Ali u svetu ima mnogo kompjuterskih entuzijasta koji pišu i besplatno stavljaju na raspolaganje svoj softver, takozvanog otvorenog koda, u koji svako može da ulazi i menja ga i dopunjuje po sopstvenoj volji. Mnogi od tih programa postali su veoma popularni jer su besplatni, a funkcionišu isto ili često bolje od skupih komercijalnih proizvoda.

Neki od najpopularnijih su internet brauzer Fajerfoks, odličan program za obradu teksta Open ofis, program za obradu fotografija GIMP,i drugi.

A tu je, naravno, i izvanredna internet enciklopedija Vikipedija, sa verzijama na skoro svim jezicima u svetu, uključujući srpski jezik. Britanski list Independent objavio je svoju listu deset najpopularnijih besplatnih programa otvorenog koda.

XS
SM
MD
LG