Linkovi

Nema opstrukcija iz Brisela


U Podgorici se ne stišavaju reakcije na Sporazum o izmjeni Ustavne povelje, potpisan u Beogradu uz prisustvo predstavnika EU Havijera Solane. Zamjenik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i funkcioner Demokratske partije socijalista Predrag Bošković ocijenio je da Brisel nema namjeru da opstruira održavanje referenduma u Crnoj Gori, niti je to moguće na osnovu sporazuma o izmjeni Ustavne povelje

"Normalno je da ćemo u organizaciji referenduma poštovati evropske standarde i sarađivati sa Evropskom unijom, jer u krajnjem želimo da postanemo njen dio", kazao je Bošković.

Crna Gora, smatra on, nije napravila nikakav ustupak jer se potpisivanjem sporazuma o promjeni Ustavne povelje samo verifikovao dogovor sa posljednje decembarske sjednice Savjeta za evropske integracije o istovremenom održavanju izbora za parlament državne zajednice i za parlamente država članica.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić tvrdi da prihvatanje međunarodnih standarda za referendum u Sporazumu o izmjeni Ustavne povelje nikako ne znači izmišljanje uslova koji bi spriječili crnogorsku nezavisnost:

Predsjednik Pokreta za evropsku državnu zajednicu Čedomir Vukmanović Sporazum ocjenjuje kao dobro rješenje jer je njime vraćen legitimitet Skupštini državne zajednice.

Rade Bojović, koordinator Pokreta za nezavisnu Crnu Goru smatra da je nezavisnost sada još bliža jer je otklonjena opasnost od neposrednih izbora.

Sporazum o izmjeni Ustavne povelje je dobar i bolji dogovor nije mogao biti postignut u datim okolnostima, ocijenila je crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović. Ona tvrdi da sada neće biti usporavanja namjeravane dinamike, pošto će se referendum o nezavisnosti u Crnoj Gori održati kada je i planirano.

XS
SM
MD
LG